Wat is resistent zetmeel en waarom is het gezond?

Wat is resistent zetmeel?
Zetmeel is een koolhydraat. Het zit bijvoorbeeld in brood, rijst, pasta en aardappelen. Als je lichaam zetmeel verteert, wordt het omgezet in suikers, waarna je het als energie gebruikt. Resistent zetmeel is hier een uitzondering op. Dit type zetmeel is namelijk onverteerbaar (vandaar de naam resistent). Het komt daardoor via je maag en dunne darm in je dikke darm terecht.

Wat maakt resistent zetmeel zo gezond?
Resistent zetmeel is goed voor je lijf om verschillende redenen.

1. Bloedsuikerspiegel
Zetmeel en andere koolhydraten zijn een goede energiebron. Ze hebben echter wel een groot nadeel: ze laten je bloedsuikerspiegel stijgen. Daardoor maak je meer insuline aan. Daar is op zich niks mis mee, maar als je vaak (grote) pieken in je bloedsuikerspiegel hebt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld energiedipjes en eetbuien. Op lange termijn kan het ervoor zorgen dat je sneller aankomt en moeilijker afvalt. Ook stijgt het risico op diabetes type 2.

Bij resistent zetmeel is dit anders. Doordat je het niet verteert, zorgt het niet voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek blijkt dat het er zelfs voor kan zorgen dat insuline zijn werk beter kan doen. En dat betekent juist makkelijker afvallen, minder snel aankomen en een lager risico op diabetes type 2.

2. Darmflora
In onze darmen leven ontelbaar veel bacteriën, zowel goede als slechte. Door goed voor de goede bacteriën te zorgen, krijgen de slechte bacteriën niet de overhand. Ook schimmels (zoals candida) worden hierdoor in toom gehouden. Daarnaast hebben die goede bacteriën nog meer fijne effecten. Bijvoorbeeld op ons immuunsysteem, onze stoelgang en de opname van voedingsstoffen. Hoe zorg je goed voor je goede darmbacteriën? Door ze te eten te geven. Resistent zetmeel is een goede voedingsbron voor deze bacteriën en draagt daardoor bij aan een gezonde darmflora.

3. Gewicht
Wil je wat kilo’s kwijt of voorkomen dat je aankomt? Dan heeft resistent zetmeel nog een extra gezondheidsvoordeel.

Resistent zetmeel…

  • Bevat minder calorieën dan ander zetmeel.
  • Zorgt ervoor dat je je voldaan voelt, zodat het makkelijker wordt om minder te snoepen en eten.
  • Draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je makkelijker vet verbrandt en minder snel vet opslaat.

Welk eten bevat veel resistent zetmeel?
Heel fijn: resistent zetmeel is te vinden in bekende en goed betaalbare voedingsmiddelen.

1. Ongekookte of afgekoelde havermout
Wist je dat je havermout ook prima ongekookt kan eten? Bijvoorbeeld door je smoothie of als overnight oats. Ook nog eens erg makkelijk! Een andere optie is om je havermout te koken en te laten afkoelen. Tijdens het afkoelen ontstaat er namelijk meer resistent zetmeel in de havermout.

2. Afgekoelde aardappelen
Ook als je gekookte aardappelen laat afkoelen, ontstaat er resistent zetmeel. Dit geldt voor zowel normale als zoete aardappelen. Zoete aardappelen scoren aanzienlijk beter. Een koude aardappelsalade is dus een goed idee. Afgekoelde aardappelen opnieuw opwarmen kan ook.

3. Witte bonen en andere peulvruchten
Peulvruchten zijn een goede bron van resistent zetmeel. Ze bevatten niet allemaal evenveel. Witte bonen, linzen en kikkererwten bevatten alledrie een flinke portie.

Erwten
Erwtjes worden eigenlijk een beetje ondergewaardeerd. Deze groente zit bomvol goede voedingsstoffen, waaronder resistent zetmeel. En ze zijn ook nog eens heel makkelijk aan je maaltijd toe te voegen!

Groene banaan
Groene bananen (gewoon onrijpe bananen dus) bevatten veel resistent zetmeel. Dit wordt geleidelijk aan minder als ze rijpen. Het resistente zetmeel verandert dan in gewoon zetmeel. Nu is een onrijpe banaan niet zo smakelijk, maar je kan hem bijvoorbeeld wel aan een smoothie toevoegen.

In het kort
Resistent zetmeel is goed voor je omdat het bijdraagt aan:

  • Een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Een lager risico op diabetes type 2
  • Een gezonde darmflora
  • Een gezond gewicht

Resistent zetmeel is te vinden in:

  • Ongekookte of afgekoelde havermout
  • Afgekoelde aardappelen
  • Witte bonen en andere peulvruchten
  • Erwten
  • Groene banaan

Bronnen: Caroline L Bodinham, Gary S Frost, M Denise Robertson, Br J Nutr, 2010. G Harvey Anderson, Clara E Cho, Tina Akhavan, Rebecca C Mollard, Bohdan L Luhovyy, E Terry Finocchiaro, Am J Clin Nutr, 2010. Holly J Willis, Alison L Eldridge, Jeannemarie Beiseigel, William Thomas, Joanne L Slavin, Nutr Res, 2009. H N Englyst, S M Kingman, G J Hudson, J H Cummings, Br J Nutr, 1996.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven