Exogene ketonen ….

Naast dat je het aantal ketonen in je bloed kunt verhogen door je voeding aan te passen, kun je dit ook doen door het supplementeren met Exogene ketonen. Wanneer je lichaam vetten verbrandt, komen hierbij ketonen vrij. Dit zijn Endogene Ketonen. Exogene ketonen zijn op haar beurt weer ketonen die buiten het lichaam worden gemaakt. Deze kunnen worden gebruikt om jouw keto dieet een boost te geven en dingen te optimaliseren. Ze worden vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost.

Wat zijn de voordelen van Exogene ketonen?

Er zijn veel mogelijke potentiële voordelen van Exogene ketonen, vaak worden exogene ketonen ingezet voor voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost. Onderstaand lichten we de belangrijkste voordelen voor je uit.

1. Voorkomen van de keto-griep

Sommige mensen ervaren tijdens de overstap naar een ketogeen dieet best wat problemen, de zogenaamde keto-griep. Deze ontstaat doordat je lichaam geen koolhydraten meer krijgt en nog niet is overgestapt op vetverbranding. Exogene kunnen dit proces versnellen door het direct bieden van energie. Daarnaast helpen ze ook om je lichaam te laten wennen aan deze nieuwe energiebron, waardoor het sneller overschakelt op vetverbranding. Hierin zijn tal van anekdotische verhalen, maar wetenschappelijk onderzoek hiernaar is nog nooit gedaan.

2. Verbeterde sportprestaties

Hierbij zijn er eigenlijk twee doelgroepen. Enerzijds de sporters in de keto-groep, anderzijds de topsporters die exogene ketonen inzetten als supplement tijdens een koolhydratendieet. Wanneer je lichaam op ketonen werkt, kunnen exogene ketonen dus direct energie bieden. Het nemen van de juiste Exogene ketonen kan ervoor zorgen dat je het proces van vetten afbreken dus overslaat. Deze kunnen na consumptie direct ingezet worden als energie, waardoor het jou kan ondersteunen bij jouw sportprestatie.

De laatste tijd winnen exogene ketonen echter ook aan populariteit onder met name duursporters, zoals wielrenners. Afgelopen zomer kwam er veelvuldig in het nieuws dat tijdens de Tour de France wielrenners massaal naar exogene ketonen grepen. Dit als gevolg van een studie die liet zien dat een ketonensupplement mogelijk de prestaties kan verbeteren met zo’n 15%. Zo zouden ze bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om het trainingsvolume te vergroten of net voor de eindsprint voor extra energie. Met name voor duursporters lijkt er veel potentie te liggen.

3. Sneller vetverlies

Het versnellen van vetverlies door gebruik van exogene ketonen .

Er zijn dus positieve aspecten van het gebruik van ketonen voor afvallen. Een hele belangrijke hiervan is het onderdrukken van honger. Ketonen staan erom bekend om honger te onderdrukken door het positief beïnvloeden van hongerhormonen en het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Als tweede argument zou het ook signalen geven aan je lichaam om ketonen in te gaan zetten als energie. Door dit signaal zou je lichaam eerder geneigd zijn om ook in de toekomst meer vetten te prefereren als energiebron. Als derde argument komt naar voor dat ketonen de aanmaak van mitochondria en bruine vetcellen kunnen verhogen, deze staan erom bekend om meer calorieën te verbranden.

4. Verbeterde cognitieve prestaties

De hersenen zijn dagelijks verantwoord voor ongeveer een kwart van je energieconsumptie. Om deze reden is het ook belangrijk om deze te voorzien van een goede energiebron. Koolhydraten zijn niet altijd een stabiele factor, dit merk je bijvoorbeeld aan de crash in energie na een flinke koolhydraatmaaltijd. Je ligt dan vaak toch liever plat op de bank. Exogene ketonen kunnen deze snelle bron van energie zijn die jou voorzien van de boost die je nodig hebt. Hiermee bereik je de beste resultaten op een lege maag!

5. Om je terug in ketose te krijgen

Niemand kan 100% van de tijd in ketose zijn. En laten we eerlijk zijn, vrijwel iedereen wil wel eens snoepen van wat koolhydraten of suikers. Er is geen reden om gelijk in de stress te schieten, je lichaam komt vanzelf weer in ketose als je weer een goed voedingspatroon oppakt. Exogene ketonen kunnen helpen om dit proces te versnellen. Je lichaam krijgt weer ketonen in het bloed, heeft energie voor handen en krijgt een signaaltje om ketonen en vetten te gebruiken voor energie. Daarnaast zal het zoals eerder genoemgd ook helpen om symptomen van de keto-griep te voorkomen, waardoor het een fijnere transitie wordt.

Exogene ketonen zijn geen vervanging van een ketogeen dieet

Het is echter niet de bedoeling om bergen met koolhydraten te eten en vervolgens exogene ketonen te gebruiken om in ketose te geraken. Op papier ben je in ketose, dat geeft je meter namelijk aan. Maar, de kans is vrij klein dat je lichaam ook daadwerkelijk haar eigen vetten verbrand voor energie. Wij raden daarom ook altijd aan om exogene ketonen te combineren met een ketogene of in ieder geval een koolhydraatarme aanpak. Zo is je lichaam beter gewend aan het verbranden van vetten voor energie en haal je het optimale uit de mogelijke voordelen. Exogene ketonen zijn geen vervanging van een goed geformuleerd ketogeen dieet.

Conclusie

Exogene ketonen zijn niet bedoeld als vervanger van een goed geformuleerd ketogeen dieet, maar kunnen wel prestaties verbeteren. Vaak is de werking het sterkst op een lege maag, vooral voor de verbeterde cognitieve prestaties. Het is uiteraard geen wondermiddel waarbij je spontaan kilo’s gaat verbranden, maar er ligt zeker potentie dat ze dit kunnen ondersteunen.

Beluister de volledige podcast ” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven