1. Wat is SPF?
SPF of Sun Protection Factor is een maat voor hoeveel UV-straling nodig is om uw beschermde huid te verbranden in vergelijking met de hoeveelheid die nodig is door UV-stralen om uw onbeschermde huid te verbranden.
Als u bijvoorbeeld een SPF 30 aanbrengt, beschermt deze uw huid totdat deze wordt blootgesteld aan 30 keer meer UVB-straling dan nodig is om een onbeschermde huid te verbranden.
Als uw huid er bijvoorbeeld 10 minuten over doet om normaal te verbranden, beschermt een zonnebrandcrème met een SPF30 u gedurende 5 uur (10X30 = 300 minuten) tegen de zonnestralen. Dermatologen raden echter aan om elke twee uur zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. De stralen van de zon zijn sterker tijdens de piekuren – 10 uur tot 16 uur. Je huid kan om 12.00 uur sneller verbranden dan om 8.00 uur.
Het SPF-nummer vertelt ons ook hoeveel procent van de UVB-stralen het aangebrachte product zal absorberen. Een zonnebrandcrème met SPF15 absorbeert ongeveer 93% van de UVB-stralen van de zon. Een zonnebrandcrème met SPF30 absorbeert ongeveer 97%.
De hoogste hoeveelheid UVB-stralen die zonnebrandmiddelen kunnen absorberen is 98%. Deze bevatten meestal SPF50. Geen enkele zonnebrandcrème kan 100% van de UVB-stralen van de zon absorberen.
2. Hoe werkt SPF?
UVB-stralen hebben de neiging om de opperhuid (buitenste lagen van de huid) te beschadigen. UVA-stralen sijpelen in de huid en bereiken de huidlagen. SPF in zonnebrandcrème absorbeert of reflecteert deze stralen om de huid te beschermen.
3. Wat zijn de verschillende soorten SPF’s?
A. Fysische of minerale SPF:
Fysieke of minerale SPF vormt een laag op de huid. Ze worden ook wel zonnebrandmiddelen genoemd vanwege hun vermogen om uv-stralen te blokkeren die de huid binnendringen. Fysieke zonnebrandmiddelen worden aanbevolen voor mensen met een acne-gevoelige huid. Ze verstoppen de poriën niet. Ze zijn echter misschien niet de beste optie als je make-up draagt. Ze zijn dik en zien er vettig uit op de huid.
B. Chemische SPF:
Chemische SPF zakt in de huid en absorbeert UV-stralen. Ze lijken dunner en minder vettig op de huid. Deze zijn geschikt om te dragen voordat je make-up aanbrengt. Chemische zonnebrandmiddelen zijn ook een goede optie als je een droge huid hebt.
4. Wat is breedspectrum SPF?
Een breedspectrum zonnebrandcrème beschermt u tegen UVB- en UVA-stralen van de zon. Breedspectrum SPF impliceert een zonnebrandcrème die u beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen van de zon. Een gewone zonnebrandcrème beschermt je huid alleen tegen UVB-stralen. UVA-stralen dringen diep in uw huid door en kunnen het risico op het veroorzaken van huidkanker, bruining en vroegtijdige veroudering met zich meebrengen. Zonnebrandmiddelen met het label “breedspectrum” zijn dus ideale opties voor dagelijks gebruik.
5. Hoe breng je zonnebrandcrème aan?
Als je je zonnebrandcrème niet goed aanbrengt, zal je huid verbranden. Zonnebrandmiddelen zijn er in de vorm van gels, crèmes en lotions. Wat je ook kiest, maak er een punt van om een dikke laag van het product op je huid aan te brengen. Bedek alle gebieden waarvan u denkt dat ze direct aan de zon worden blootgesteld. Volgens dermatologen moet u 30 minuten voordat u uitstapt zonnebrandcrème aanbrengen. Breng elke twee uur opnieuw zonnebrandcrème aan.
Waterbestendige zonnebrandcrèmes gaan tot 40 minuten mee. Als je van zwemmen houdt of het uitzweet, breng dan 30 minuten voorafgaand aan je activiteit zonnebrandcrème aan. Breng onmiddellijk na het beëindigen van uw activiteit opnieuw aan.
Hoeveel zonnebrandcrème moet je aanbrengen?
Gemiddeld zou een hoeveelheid gelijk aan een borrelglaasje voldoende moeten zijn om je hele lichaam te bedekken.
Hoe vaak moet je zonnebrandcrème aanbrengen?
Dermatologen raden aan om elke keer 20 minuten voordat je uitstapt zonnebrandcrème aan te brengen. Als u dagelijks buiten bent, breng dan elke dag 15-30 minuten voordat u uw huis verlaat zonnebrandcrème aan. Breng elk uur opnieuw aan wanneer je constant wordt blootgesteld aan de zon. Als je veel zweet of geniet van zwemmen op breng regelmatig waterbestendige zonnebrandcrème aan. Breng elke 40-80 minuten opnieuw aan en zodra je jezelf droogt.
Wat is de beste tijd om zonnebrandcrème aan te brengen?
Idealiter moet u zonnebrandcrème aanbrengen elke keer dat u uw huid blootstelt aan de zon. Zonnen tijdens de piekuren van de zon gaan we vermijden tussen 12.00 en 16.00 uur. Dit zijn de uren waarop de zonnestralen het sterkst zijn.
Waar moet je zonnebrandcrème aanbrengen?
Breng zonnebrandcrème aan op delen van je lichaam die direct worden blootgesteld aan de zon. Dit omvat meestal je gezicht, nek, rug, armen en benen. Als je in de stemming bent om naar het strand te gaan of te gaan zwemmen, breng het dan bij voorkeur aan op alle delen van je lichaam.
6. Wie heeft zonnebrandcrème nodig?
Een veel voorkomende misvatting is dat mensen met een donkere huidskleur geen zonnebrandcrème nodig hebben. Mensen met een donkere huid hebben meer melanine. Melanine beschermt de huid tegen een bepaalde hoeveelheid UV-schade. Melanine is echter niet effectief in het beschermen van de huid tegen UVA-stralen .
Zonnebrandcrème moet door iedereen worden gedragen. De meeste mensen gebruiken zonnebrandcrème om bruin en brandwonden te voorkomen. Het is ook essentieel om de huid te beschermen tegen een reeks andere huidaandoeningen.
Huidkanker, zonnebrand, bruinen, rimpels en uitdroging kunnen allemaal het gevolg zijn van directe blootstelling aan de zon. Zonnebrandcrème helpt deze huidaandoeningen te voorkomen.
Baby’s jonger dan zes maanden mogen geen zonnebrandcrème dragen. Ze kunnen reageren op de agressieve chemicaliën van het product. De zonnestralen kunnen echter ook de huid van een baby beschadigen. Vermijd het meenemen van je baby in de zon voor 6 maanden.
7. Beschermen zonnebrandmiddelen met hoge SPF je beter?
Hogere cijfers klinken altijd beter. Maar als het gaat om zonnebrandmiddelen, duiden hoge SPF-nummers niet op dubbele bescherming. Een zonnebrandcrème met SPF15 beschermt je bijvoorbeeld tegen 93% van de UV-stralen van de zon, terwijl SPF30 je beschermt tegen 97%.
Experts maken zich zorgen dat mensen misleid kunnen worden om te geloven dat een hoge SPF extreem hoge bescherming biedt. Dit kan mensen aanmoedigen om langer in de zon te blijven.
8. Hoe kies je een zonnebrandcrème?
A. Vorm van zonnebrandcrème
Zonnebrandmiddelen zijn er in de vorm van sprays, lotions, gels, crèmes, boters, sticks, oliën en pasta’s. Kies een zonnebrandcrème die je comfortabel kunt aanbrengen. Als je een acnegevoelige huid hebt, zou een gelvorm een goede optie zijn. Als je jonge kinderen hebt, zou een spray ideaal zijn. Als je regelmatig make-up draagt, kies dan een zonnebrandcrème die er niet vettig uitziet.
B. Actieve ingrediënten
Actieve ingrediënten in een zonnebrandcrème beschermen je tegen UVA- en UVB-stralen van de zon. Kies een zonnebrandcrème met geschikte en geautoriseerde ingrediënten.
C. Breedspectrum
De meeste zonnebrandmiddelen beschermen je tegen UVB-stralen, die bijdragen aan zonnebrand en verdikking van de huid. UVA-stralen veroorzaken bruining en vroegtijdige veroudering. Kies een breedspectrum zonnebrandcrème die je beschermt tegen beide stralen. Je kan hier meer over lezen in het ebook: de zon op onze huid.
D. Ken je huid
Koop een zonnebrandcrème die bij je huidtype past en je huidproblemen niet verstoort. Als je huid gevoelig is voor acne, zijn minerale zonnebrandmiddelen een goede optie. Ze voorkomen verstopte poriën. Als je een droge huid hebt, zijn chemische zonnebrandmiddelen ideaal.
E. SPF-nummer
Voordat je een zonnebrandcrème koopt, kijk je naar het SPF-nummer. Dit zal bepalen hoe lang de zon je zal beschermen. Als je avontuurlijk bent en graag lange uren buiten blijft, koop dan een zonnebrandcrème met een hoger SPF-nummer zoals SPF50! Als de enige keer dat je in de zon bent tijdens je rit van huis naar kantoor is, koop dan een zonnebrandcrème met een laag SPF-nummer. Dermatologen raden een zonnebrandcrème van ten minste SPF15 voor iedereen aan.
F. Koop een waterbestendige zonnebrandcrème
Waterbestendige zonnebrandmiddelen kunnen een goede optie zijn . Je huid verdrijft water door zweet. Als je bijzonder actief bent, veel zweet of lange uren zwemt, kies dus dan voor een waterbestendige zonnebrandcrème. Breng het elke 40-80 minuten opnieuw aan.
G. Voer een patch-test uit
Voordat u zonnebrandcrème op uw hele lichaam of gezicht aanbrengt, voert u een patch-test uit. Let op eventuele allergische reacties. Als uw huid jeukend, rood of vlekkerig aanvoelt na het aanbrengen van het product, was het dan af en stop met het gebruik. Koop een zonnebrandcrème op basis van je huidtype.
H. Controleer de vervaldatum
Als een zonnebrandcrème de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, koop deze dan niet. Het zal niet bieden the dezelfde soort bescherming waarop het beweert. Maak er ook een punt van om de winkelmanager hierover te informeren!
9. Krijg je vitamine D tijdens het dragen van zonnebrandcrème?
UVB-stralen zijn essentieel en spelen een vitale rol bij de productie van vitamine D. Sommige studies suggereren dat het dragen van een SPF30-zonnebrandcrème of een hoger aantal de vitamine D-productie in het lichaam met 95 procent vermindert. Een recente studie toonde aan dat het dragen van een klinisch voorgeschreven zonnebrandcrème (SPF15) een kleine invloed heeft op de vitamine D-productie in het lichaam.
Het wordt aanbevolen om regelmatig een zonnebrandcrème met SPF15 te dragen. Gezondheidsproblemen veroorzaakt door UV-stralen zouden meer een zorg moeten zijn dan vitamine D-tekort. Mensen met een donkere huidskleur hebben een hogere bescherming tegen de zon. Hun lichaam heeft echter meer tijd nodig om een voldoende hoeveelheid vitamine D te produceren. Ze kunnen worden verplicht om drie tot vijf keer langer buiten in de zon te blijven dan een persoon met een witte huid.
10. Fysische of chemische zonnebrandcrème – welke is beter?
Zowel fysieke als chemische zonnebrandmiddelen zijn effectief in het beschermen van uw huid. Kies een zonnebrandcrème die bij je huid past.
A. Fysische/minerale zonnebrandmiddelen
Voordelen van het gebruik van fysieke / minerale zonnebrandmiddelen
- Ideaal voor de gevoelige/acnegevoelige huid
- Vormt een vacht bovenop de huid, minder kans om de poriën te verstoppen
- Er is geen wachttijd nodig
- Biedt bescherming tegen UVA- en UVB-stralen, van nature breedspectrum
Nadelen van het gebruik van fysieke / minerale zonnebrandmiddelen
- Niet “make-up vriendelijk” omdat het een witte vacht op de huid vormt
- Constante hertoepassing kan nodig zijn omdat het gemakkelijk kan wrijven
- Moet royaal en nauwkeurig worden aangebracht om volledige bescherming te bieden
B. Chemische zonnebrandmiddelen
Voordelen van het gebruik van chemische zonnebrandcrème
- Dunner en gemakkelijk in de huid te wrijven
- Werkt goed onder make-up en verspreidt zich gemakkelijk op de huid
- Beter waterbestendig in vergelijking met fysieke zonnebrandcrème
- Verkrijgbaar in ‘breedspectrum’ om de huid te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen
Nadelen van het gebruik van een chemische zonnebrandcrème
- Kan poriën verstoppen
- Vereist een wachttijd van 15-30 minuten voordat u uitstapt
- Kan de huid irriteren en roodheid veroorzaken
- Kan irritatie en stekende sensaties veroorzaken
Zowel fysieke als chemische zonnebrandmiddelen beschermen je huid effectief tegen UV-stralen. Op basis van uw huidtype en andere voorkeuren kunt u beslissen voor welke zonnebrandcrème u wilt gaan.
11. Voordelen en mogelijke risico’s van het dragen van zonnebrandcrème
Voordelen
- Beschermt ons tegen UVA- en UVB-zonnestralen
- Stelt ons in staat om van de zon te genieten zonder onze huid en het uiterlijk ervan te schaden, voorkomt vroegtijdige veroudering, verbranding en bruining
- Voorkomt uitdroging van de huid
Potentiële risico’s
A. Vettig uiterlijk
Het meest vervelende deel van het dragen van zonnebrandcrème is hoe het onze huid eruit laat zien. Spray zonnebrandcrèmes zijn een goede optie als je af en toe op pad bent voor een dagfeest of evenement.
B. Verstopte poriën
Zonnebrandmiddelen kunnen bijdragen aan acne-puistjes door je poriën te verstoppen. Als je een acnegevoelige huid hebt, kies dan een fysieke zonnebrandcrème voor jezelf.
C. Wachttijd
Zonnebrandcrèmes moeten 30 minuten voordat je uitstapt worden gedragen.
D. Interfereert met vitamine D productie
Sommige studies suggereren dat het dragen van zonnebrandcrème de vitamine D-productie in het lichaam kan verminderen
Het dragen van zonnebrandcrème kan je soms frustreren. Maar het is een essentieel product om de gezondheid van de huid te behouden. Laat je goed adviseren door je therapeut, probeer verschillende zonnebrandmiddelen uit om hun gevoel en uiterlijk te bepalen. Kies er een die past bij jouw voorkeur en huidtype! Dus jouw therapeut kan hierbij helpen.
Wil je graag meer lezen wat de zon op onze huid doet? Bestel het e-book hier.
MIJN FAVORIETEN: