Waarom we vervellen na zonnebrand.

Waarom een verbrande huid?

De oorzaak van een  verbrande huid is dat die een te hoge dosis uv-straling heeft opgenomen. Je huid kan slechts een bepaalde hoeveelheid straling hebben totdat-ie verbrandt. De ene huid kan wel meer zon verdragen dan de ander. Dat komt doordat we allemaal een ander huidtype hebben. In het algemeen geldt: hoe donkerder de huid, hoe meer zonlicht je onbeschermd kunt verdragen. De tijd die je in de zon kan zitten zonder te verbranden, kun je verlengen door je huid te beschermen met zonnebrandcrème. Maar, let op: uv-stralen zijn altijd schadelijk, ongeacht welk huidtype je hebt en hoe ‘goed’ je tegen de zon kan. De gevaarlijkste nadelen van te veel blootstelling aan uv-straling zijn verschillende vormen van  huidkanker.

Waarom vervelt de huid?

Helaas beschermt geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent tegen uv-straling en kan geen enkele aftersun de zonschade ongedaan maken. Na een paar dagen kan de huid daarom gaan vervellen. Dat wil zeggen: méér vervellen dan normaal. Je (opper)huid vernieuwt zich normaal gesproken ongeveer elke dertig dagen. Dit is een natuurlijk proces. Is je huid verbrand, dus beschadigd, dan wordt dit proces opgevoerd. Je huid maakt nu sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om beschadigde huidcellen te vervangen. Hierdoor vervel je en verlies je ook dat kleurtje. Als het vervellen eenmaal is begonnen, kun je hier niets meer tegen doen. Het proces van vernieuwing van je huid duurt ongeveer één tot twee weken.

Tips tegen vervellen

Tip 1: Vervellen voorkomen

De beste manier om verbranden, en dus vervellen, te voorkomen is altijd en overal te smeren met een goede zonnebrandcrème met een hoge factor. Hier kun je meer lezen over de verschillen tussen spf in zonnebrand. Het belangrijkste is dus om gezond bruin te worden. Dan is er minder kans dat je huid verbrandt en dus beschadigt, waardoor je ook minder snel vervelt.

Tip 2: Toch verbrand? Verzorg je huid

Klinkt als een inkoppertje, maar allereerst: ga uit de zon! Zorg voor verkoeling. Neem een lauwe of koude douche of leg koele kompressen op de verbrande huid, zoals een natte doek. Een goede aftersun kan de huid voorzien van herstellende ingrediënten. En omdat een zonverbrande huid vaak wat droger is, kan een lauw bad met badolie fijn zijn na een dagje (te veel) zon.

Tip 3: Als je al aan het vervellen bent 

Het is lastig, maar de kunst is om van de velletjes af te blijven. Smeer je huid liever in met een verzorgende crème, met 5% ureum of ga in bad met een goedebadolie.

Wat niet doen bij een vervellende huid

Ik zei het hierboven al: al die loszittende velletjes kriebelen als een gek, maar probeer er ondanks de jeuk niet aan te zitten. Door bijvoorbeeld te krabben, raakt je huid alleen maar meer geïrriteerd. Als je niet oppast, houd je aan gekrab zelfs littekens over. Ook geen aanrader: scrubben. Dat vergroot de kans op eventuele irritaties en zelfs infecties.
Als laatste: het spreekt min of meer voor zich, maar toch… ga niet meteen weer de zon in. Geef je huid de kans zich te herstellen. Als je toch naar buiten moet; smeer je gloednieuwe huidlaag dan in met een zonnebescherming met een hoge SPF .

Meer lezen over wat de zon doet op onze huid? lees het e-book HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven