UV- straling en jouw huid.

Vandaag duiken we dieper in een belangrijk onderwerp dat van invloed is op de gezondheid en schoonheid van onze huid: UV-straling. Terwijl de zon haar stralen over ons laat schijnen, is het essentieel om bewust te zijn van de impact van deze onzichtbare kracht op onze kostbare huid. Laten we samen ontdekken hoe we onszelf kunnen beschermen en onze huid gezond en stralend kunnen houden, zonder de warme gloed van de zon te missen.

UV-straling: waarschijnlijk komt het woord je wel bekend voor, maar wat UV-straling nu precies doet met je huid… En wat is het verschil tussen UVA en UVB? Hoe wordt zonnesterkte berekend (enne, wat is het eigenlijk?). Ik wil je dat even uitleggen.

Je weet ondertussen wel dat UV-straling een grote invloed heeft op je huid. Want de straling kan, als je je niet bedekt of insmeert met een zonnebrandcrème, je huid beschadigen of verbranden.

Wat is UV-straling?

UV staat voor UltraViolette straling. Het is elektromagnetische straling die we net niet met het menselijk oog kunnen zien. Waarschijnlijk weet je wel dat een overmaat aan ultraviolette straling schadelijk is voor de huid. Maar minder bekend is dat UVA-straling en UVB-straling ieder een verschillend effect hebben op de huid.

Wat is nu het verschil tussen UVA en UVB?

UVA-straling dringt diep door, tot in de middelste laag van de huid (de dermis) waar het je collageen- en elastinevezels beschadigt. Hierdoor wordt het laagje van je huid dat veerkracht en elasticiteit aan je huid geeft dunner en onregelmatiger. Aan de buitenkant van je huid vertaalt zich dit in de vorm van rimpels. Daarnaast beschadigt UVA je DNA. En je DNA wordt elke keer verder beschadigd als je jezelf blootstelt aan de zon. Hierdoor kun je uiteindelijk zelfs huidkanker oplopen. Door het steeds dunner wordende laagje van je huid, zal je huid steeds sneller tekenen van huidveroudering vertonen zoals fijne lijntjes, uitdroging en rimpels. Realiseer je dat UVA-straling het hele jaar door aanwezig is. UVA wordt minder goed gefilterd door wolken en gaat ook door ramen. 

UVB-straling dringt minder ver door in de huid, meer dan 95% van de UVB-straling komt niet verder dan de buitenste huidlaag (de epidermis). Het is de voornaamste oorzaak van de verbranding van de huid. Die buitenste huidlaag beschermt zich vervolgens door een beetje dikker te worden en melanine aan te maken. Door dit laatste proces krijgt je huid dus een bruine kleur. In feite is een gebruinde huid dus een beschadigde huid. UVB gaat niet door het glas heen (wat UVA wel doet)  

Zowel UVA als UVB spelen een rol in het ontstaan van huidkanker.

Ezelsbruggetje: UVA = Aging en UVB = Burning.

Afbeelding uit het boek: HUIDVERJONGING OP MAAT

Wat is zonkracht?

Zonkracht, ook wel bekend als UV-index, is een maatstaf die aangeeft hoe sterk de ultraviolette (UV) straling van de zon op een bepaald moment op een bepaalde locatie is. Het is een belangrijke indicator die aangeeft hoe snel de huid kan verbranden en schade kan oplopen door blootstelling aan de zon. Op de website van KMI kun je de zonkracht per dag bekijken. 

De UV-index wordt gemeten op een schaal van 0 tot 11+ en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de hoogte van de zon, de hoeveelheid ozon in de atmosfeer en de bewolkingsgraad. Hoe hoger de UV-index, hoe sterker de zonkracht en hoe groter het risico op zonverbranding en andere huidschade.

Hier is een overzicht van de verschillende UV-indexcategorieën en hun bijbehorende risiconiveaus:

  • UV-index 0-2: Laag risico. Minimale bescherming nodig, tenzij je gevoelig bent voor de zon.
  • UV-index 3-5: Matig risico. Gebruik zonnebrandcrème, draag beschermende kleding en zoek indien mogelijk schaduw tijdens de piekuren van de dag.
  • UV-index 6-7: Hoog risico. Extra voorzorgsmaatregelen zijn nodig, zoals het dragen van een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (SPF).
  • UV-index 8-10: Zeer hoog risico. Neem uitgebreide maatregelen om blootstelling aan de zon te beperken en zoek indien mogelijk de schaduw op.
  • UV-index 11+: Extreem risico. Vermijd blootstelling aan de zon tijdens de piekuren en neem alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om je huid te beschermen.

Het is belangrijk om de UV-index regelmatig te controleren, vooral tijdens zonnige dagen, om te bepalen welke beschermingsmaatregelen je moet nemen om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Onthoud dat UV-straling niet alleen op zonnige dagen plaatsvindt, maar ook op bewolkte dagen kan de UV-index significant zijn, dus zonbescherming is het hele jaar door belangrijk.

Tips ter bescherming UV-straling

Verbranding komt meestal door UVB-licht. Daarom bevat alle zonbescherming UVB-filters. De oorzaak van een verbrande huid is dat de huid een te hoge dosis straling opneemt. De huid kan een bepaalde hoeveelheid straling hebben totdat die rood wordt. Dit verschilt natuurlijk per persoon, want iedereen heeft een ander huidtype. Je huid beschermen doe je door zonnebrandcrème te smeren, je huid te bedekken of uit de zon te gaan.


UVA-stralen leiden minder snel tot verbranding, maar wel tot huidveroudering. Bij zonnebanken wordt meestal gebruikgemaakt van UVA. Glas en kleding bieden helaas niet genoeg bescherming tegen UVA. Let op: een product met SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor goede huidbescherming is het belangrijk om een zonbescherming te gebruiken die ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering).Ik maakte voor jou een selectie van zonnebescherming die bij jouw huidtype past.

Hier zijn drie professionele tips om je huid te beschermen tegen deze schadelijke stralingen:

  1. Gebruik altijd een breed spectrum zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Breng de zonnebrandcrème elke 2 uur opnieuw aan en vermijd langdurige blootstelling aan de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
  2. Het dragen van beschermende kleding zoals hoeden en zonnebrillen kan ook helpen bij het beschermen van onze huid tegen UVA- en UVB-stralen. Zoek naar kleding van dichte stoffen met een UPF-classificatie van 50+.
  3. Houd er rekening mee dat UV-straling ook doordringt in ramen en wolken, en dat het belangrijk is om onze huid te beschermen, zelfs op bewolkte dagen. Gebruik in deze gevallen ook een zonnebrandcrème en beschermende kleding.

Met deze professionele tips kun je de gezondheid van je huid behouden en beschermen tegen schade door UVA en UVB stralen. Blijf consequent in het beschermen van je huid en raadpleeg een professional voor advies op maat.

Wil je meer lezen?

Ik schreef het E-book: de zon op onze huid.

  • Wat betekend een SPF ?
  • Welke factor moet ik gebruiken?
  • Wat moet ik doen met mijn zonneallergie?
  • Ik krijg pigmentvlekken mag ik dan nog in de zon?

Boek: Huidverjonging op maat

  • Je kan in het boek meer informatie vinden over onze huid, de verschillende huidtypes en hoe ouder worden nu in zijn werk gaat.
  • Hoe we de huidveroudering kunnen tegengaan.
  • De kenmerken van huidveroudering door onze levensstijl en natuurlijke huidveroudering en vooral wat we er kunnen aandoen.
  • Hierbij bespreek ik heel wat behandelingen door specialisten.
  • Waarom het belangrijk is om thuis je huid verder te verzorgen.
  • Work-outs voor ons gelaat .
  • Yoga oefeningen die huidverjonging beïnvloeden
  • Factoren zoals de zon, alcohol, roken en voeding worden besproken
  • En je kan heel wat supplementen en voeding die invloed hebben terugvinden met de bijhorende schoonheidsboosters-recepten.

Veelgestelde vragen over UV-straling

  • Hoeveel UV-straling is schadelijk?
    • Bij een waarde vanaf 3 op de UV-index wordt aangeraden uit de zon te gaan.
  • Gaat UV-straling door glas heen?
    • UVB-straling niet, UVA-straling wel.
  • Hoe bescherm ik mijzelf tegen UV-straling?
    • Door je huid in te smeren met zonnebrand, door ’m te bedekken met (UV-werende) kleding of een hoedje of door naar binnen te gaan.
  • Wat betekent UV-straling?
    • UV staat voor UltraViolette straling. Het is elektromagnetische straling die we net niet met het menselijk oog kunnen zien. Een overmaat aan ultraviolette straling is schadelijk is voor de huid.
  • Hoe hoog moet de UV-straling zijn om bruin te worden?
    • Dat verschilt per huidtype.
  • Welke maand is de zonkracht het sterkst?
    • Eind juni is de zon in België het krachtigst.
  • Kun je na 17.00 uur nog verbranden?
    • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zonkracht op z’n sterkst, maar ook na 17.00 uur kun je nog verbranden.

Lees ook onze andere blogberichten of beluister de podcast

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven