Misschien heb je er wel van gehoord en misschien ook niet. Hoe dan ook, het is tijd om aan de slag te gaan met deze holistische schoonheidsgewoonte. Droog borstelen is een must geworden in mijn ochtendroutine en meteen werd ik overspoeld met vragen over dit kleine regime. Vandaag laat ik je kennismaken met de wereld van “Dry Brushing”. Deze techniek wordt zelfs aangeboden bij veel spa’s en als behandeling in hotels. Droog borstelen heeft veel potentiële voordelen, van een gladdere huid tot het helpen bij lymfedrainage.
Misschien heb je er zelf nog nooit van gehoord of ben je geïntrigeerd naar wat het is en waarvoor mensen het doen. Droog borstelen is eigenlijk precies hoe het klinkt… de huid in een bepaalde beweging borstelen met een droge borstel, meestal voor het douchen. Droog borstelen is een peeling-techniek die gebruik maakt van een borsteltje ter grootte van een handpalm. De borstel bevat stevige haren om dode huidcellen te verwijderen en de bloedsomloop en lymfevaten effectief te stimuleren.
Bij droog borstelen wordt de huid meestal naar het hart toe geborsteld, beginnend bij de voeten en handen en dan richting de borst.
Voordelen van droog borstelen
Het voelt niet alleen geweldig aan , het maakt mijn huid zachter en er zijn ook andere voordelen!
- Lymfatische ondersteuning Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Het lymfestelsel bestaat uit organen en lymfeklieren, kanalen en vaten die lymfe door het lichaam transporteren. Veel van deze lymfevaten lopen net onder de huid. Voorstanders van droog borstelen beweren dat regelmatig borstelen van de huid de normale lymfestroom in het lichaam stimuleert en het lichaam helpt om zichzelf op natuurlijke wijze te ontgiften.
- Exfoliërend Dit voordeel wordt vaak opgemerkt wanneer iemand voor het eerst droog borstelt. Het proces waarbij een stevige, natuurlijke borstel over de huid wordt gewreven, helpt om dode huidcellen los te maken en te verwijderen. Hierdoor exfolieer je de huid op natuurlijke wijze.
- Schone poriën (& kleinere poriën!) Een extra voordeel van droog borstelen van de huid is het verwijderen van olie, vuil en resten uit de poriën. Zo kun je een kleinere, zachtere borstel gebruiken voor je gezicht of een grotere droge borstel met een steel voor bijvoorbeeld je rug.
- Vermindert cellulitis Hoewel het bewijs anekdotisch is, heb ik veel verslagen gevonden van mensen die beweerden dat regelmatig droog borstelen enorm helpt om cellulitis te verminderen. Er is geen twijfel aan dat droog borstelen een tijdelijke opzwelling van de huid veroorzaakt, waardoor de cellulitis minder zichtbaar lijkt. Het geeft dus een tijdelijk visueel resultaat! Maar het zal de cellulitis niet compleet verwijderen, althans het hangt af van wie je het vraagt. Sommige Ayurveda-beoefenaars zijn van mening dat droog borstelen niet alleen het uiterlijk van reeds gevestigde cellulitis kan verbeteren, maar ook kan voorkomen dat er meer wordt gevormd.
- Natuurlijke energieboost Ik kan niet uitleggen waarom, maar droog borstelen geeft me altijd een natuurlijke energieboost. Om deze reden zou ik ’s nachts droog borstelen niet aanraden, maar het is geweldig in de ochtend. Een theorie is dat omdat het de bloedsomloop verhoogt, het ook je energieniveau verhoogt. Hoe dan ook, ik doe het alleen vroeg op de dag als onderdeel van mijn ochtendroutine.
Hoe kies je de juiste lichaamsborstel uit?
Ik gebruik een stevige, natuurlijke borstel voor mijn benen en eentje met een lange steel voor mijn rug. Op deze manier kan ik mijn hele rug ook makkelijk bereiken en met een kleintje de onderkant van mijn voeten en de achterkant van mijn benen. Deze set borstels is mijn favoriet omdat het een gezichtsborstel en twee lichaamsborstels met verschillende stevigheid bevat. Je kan de gezichtsborstel, lichaamsborstel met steel en lichaamsborstel zonder steel ook apart kopen!
Droog borstelen, hoe doe je dat?
Droog borstelen kan dagelijks over het hele lichaam gedaan worden. Bij voorkeur ’s morgens voor het douchen. Begin met een zachte borstel en zachte druk. Bouw na verloop van tijd op tot een stevigere borstel en een stevigere druk.
De methode:
- Beginnend bij de voeten: Borstel de onderkant van je voeten en daarna omhoog je benen in lange, soepele bewegingen. Ik borstel meestal elk deel van de huid 10 keer. Voor lymfestroom borstel ik altijd naar het hart of borstgebied waar het lymfesysteem wegvloeit.
- Armen: Herhaal hetzelfde proces met de armen, te beginnen bij de handpalmen en dan via je arm naar het hart toe borstelen. Nogmaals, ik borstel elk deel van de huid 10 keer.
- Buik en oksels: Borstel op de buik en oksels in een cirkelvormige beweging met de klok mee.
- Gezicht en rug: Gebruik een fijnere borstel voor het gezicht en een borstel met lange steel voor de rug. Borstel voorzichtig en met zachte slagen.
BONUS TIP: Besteed extra aandacht aan waar de lymfeklieren van het lichaam zijn (onder de oksels, bij de lies en onder de kaaklijn) om ze te stimuleren.
TIP: Vervang de borstel elke 6-12 maanden, omdat de borstelharen uiteindelijk zullen slijten. Ik raad ook aan om de borstel om de paar weken te wassen om dode huidcellen te verwijderen.
Werkt droog borstelen echt?
Ik doe deze methode van droog borstelen al ongeveer vier jaar en ik merk dat mijn huid zachter is (en mogelijk steviger) door het droog borstelen. Het borstelen van de huid is gemakkelijk en kost weinig tijd en geld, dus ik blijf het gewoon doen.
Het is niet bedoeld als medische behandeling en mag niet als zodanig worden beschouwd. Dermatologen beweren ook dat cellulitis genetisch is en dat er geen remedie is, maar de meeste mensen zien duidelijk vermindering van cellulitis bij regelmatig droog borstelen van de huid. Zelf merk ik ook verschil! Dus al met al kan ik droog borstelen absoluut aanraden!!!