Hoe kan je de zelfbruiner verwijderen?

De feestdagen komen er aan… en dan willen we schitteren in die feestjurk. Een beetje zelfbruiner kan soms helpen als je een beetje kleur wil hebben. Probeer alvast eens vooraf… want soms gaat het ook fout!

Hoe kun je zelfbruiner verwijderen als je net even een verkeerde kleur hebt aangebracht? Of als je misschien vergeten bent te scrubben, waardoor het resultaat niet zo egaal is als je had verwacht? Foutjes kunnen gebeuren, maar gelukkig zijn er een aantal manieren waardoor je zo snel mogelijk weer van je zelfbruinertint af kunt komen. 

Tip: Veel zelfbruinerfoutjes ontstaan door het overslaan van een test om te kijken of de kleur wel bij je staat, of omdat de voorbereiding onvoldoende was. Lees daarom altijd ons artikel met zelfbruinertips zodat je in het vervolg alle stappen.

Hoe kun je zelfbruiner verwijderen? 

Wat zijn nu goede methoden om zelfbruiner te verwijderen? Onderstaand lijstje hebben we samengesteld op basis van efficiëntie en huidvriendelijkheid. Sommige methoden zijn misschien wel effectief, maar schadelijk voor de huid. Die staan daarom bij het kopje ‘methoden die je beter niet kunt gebruiken’. 

1. Make-up remover

Make-up remover is in veel gevallen op olie-basis. Dankzij die olie-basis zijn de producten zeer geschikt om waterproof make-up te verwijderen. Dit kun je daarom ook voor de zelfbruinertint gebruiken. Dep een beetje van de make-up remover op een keukenrolpapier of doekje en neem hiermee de huid af. Spoel de huid na het afnemen goed af met lauwwarm water en smeer vervolgens een voedende moisturizer om de huid gehydrateerd en soepel te houden. 

2. Bad met huidolie

Vul een bad en doe daar een heerlijke huidolie in. De olie helpt bij het vervagen van de teint, en het is tegelijkertijd een fijn ontspanningsmomentje voor jezelf. Hoe lang je in bad ‘moet’ blijven verschilt echt per persoon, dus doe gewoon wat je zelf prettig vindt en droog je daarna goed af. Eventueel kun je iets ruwer afdrogen dan normaal, zodat je een licht scrub-effect creëert waarmee je weer meer zelfbruiner van je lichaam kunt verwijderen. 

3. Babyolie

Babyolie is ook een zeer fijn product om zelfbruiner mee te verwijderen. De olie helpt bij het vervagen en ‘oplossen’ van de tan, terwijl het de huid ook nog eens voedt. Samen met de optie om met huidolie in de bad te gaan, is dit een van de fijnste methoden die we aan kunnen raden. Houd de olie bij voorkeur een kwartier op je lichaam. Langer is natuurlijk altijd beter, maar we kunnen ons voorstellen dat je wel iets beters te doen hebt. 

4. Scheerschuim

Wellicht een onverwachte oplossing, maar daarom niet minder handig. De combinatie van scheerschuim aanbrengen en daarna een warme douche nemen kan helpen bij het vervagen van de teint. 

5. Sauna

Een sauna helpt je bij het zweten en maakt de bovenste laag van je huid wat weker, waardoor je teint makkelijker af te nemen is met een vochtige handdoek. 

6. Zwemmen

Misschien niet een voor de hand liggende keuze (je wil jezelf waarschijnlijk juist niet laten zien met een verkeerd uitgepakte zelfbruiner), maar het kan wel efficiënt zijn. Het zoute water van de zee bijvoorbeeld werkt extra goed om de teint van de zelfbruiner te vervagen. Dus als je even over het strand durft te rennen om die teint aan te pakken, go for it!

7. Self tan remover

Veel zelfbruinermerken hebben ook een self tan remover in het assortiment, waarmee je eventuele foutjes en een verkeerde kleur eenvoudig op kunt lossen. Vaak bevatten deze self tan removers ook ingredienten als aloe vera om de huid te hydrateren en te voeden, dus als milde oplossing voor je huid is dit ook zeker een aanrader. 

Welke methoden kun je beter niet gebruiken? 

Naast een aantal manieren om zelfbruiner te verwijderen waar we erg enthousiast over zijn, bestaan er ook tips en trics die we liever niet aanraden. Deze methodes kunnen werken, maar de schade voor de huid is vaak groter dan het effect dat je ermee wilt bereiken. Gebruik deze methoden dus bij voorkeur niet. 

1. Whitening tandpasta

Whitening tandpasta bevat ingrediënten om verkleuringen op de tanden aan te pakken. Logisch dan mensen het ook uitprobeerden op de huid om zelfbruinermissers weg te krijgen. Pas hier echter ook mee op. Het kan wellicht werken op een kleine plek op de huid, maar breng dit product zeker niet aan over de hele huid. Tandpasta heeft voor de huid ook irriterende werking, en we zien een rode en geïrriteerde huid nu niet specifiek als een verbetering voor een ‘verkeerde’ teint. 

2. Citroen

Citroen is een zuur en heeft een verhelderend (al dan niet oplichtend) effect op de huid. Het ingrediënt wordt daarom nog wel eens aangeraden om haren op te lichten of om sproetjes lichter te maken. Het droogt de huid (en ook de haren) echter enorm uit. Je kunt het eventueel gebruiken om een aantal vlekjes te vervagen, maar we raden het zeker niet aan om over je hele lichaam aan te brengen. 

3. Aceton

Aceton staat algemeen bekend als nagellak remover en kan zelfs de meest hardnekkige nagellak eenvoudig verwijderen. Het is echter niet de bedoeling dat je dit product op de huid aan gaat brengen. De structuur van de huid is veel kwetsbaarder dan je nagels, en kan hierdoor dus irriteren en ontzettend uitdrogen. Het kan dus werken, maar de negatieve gevolgen vinden wij te groot om dit een aanrader te noemen. 

4. Grove suikerscrub

Een suikerscrub kan de teint zeker doen vervagen. Je hebt echter al gescrubt voordat je de zelfbruiner hebt aangebracht (met een milde scrub). Alle dode huidcellen zijn hierdoor al verdwenen en wat je dan over hebt zijn de gezonde, nieuwe huidcellen. Die je vervolgens met een suikerscrub kapot schuurt om de teint eraf te krijgen. De nieuwe huid raakt hierdoor ook beschadigd. Gebruik deze methode bij voorkeur dus niet, tenzij bovenstaande dingen niet helpen. 

5. Tonic

Wat we ook wel eens horen van mensen is het gebruik van een tonic om van de zelfbruinerteint af te komen. Dankzij de zuren die in een tonic zitten, kan de teint snel vervagen. Wees hier echter ook heel voorzichtig mee. Veel combinaties met alfahydroxyzuren en betahydroxyzuren worden speciaal door een schoonheiddspecialsite voorgeschreven voor mensen die bijvoorbeeld erg last hebben van acne. Bij een verkeerd gebruik of een hoge dosis kan dit ook echter meer schade opleveren dna dat je er profijt van hebt. Wil je hiermee aan de slag, kan het misschien geen kwaad om even je schoonheidsspecialiste te raadplegen.

6. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide bleekt, dat is waar. En dat is ook de reden dat het gebruikt wordt om haren blond (er) te krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat het oké is om op je huid aan te brengen. Waterstofperoxide droogt de huid ernstig uit en kan daarnaast meer bleken dan je voor ogen had, waardoor je ineens lichter bent dan je oorspronkelijk was. Ook kan het product voor zeer ernstige irritaties zorgen, dus sla dit alsjeblieft over. Dan kun je beter een week met een zelfbruinerteint rondlopen die niet helemaal goed is, dan een ontstoken huid waar je weken mee bezig bent om te herstellen. 

7. Bleekwater

Voor bleekwater geldt eigenlijk hetzelfde als waterstofperoxide: het product is te agressief voor de huid en de resultaten zijn te onvoorspelbaar. Probeer het daarom gewoon niet. 

Hoe kun je zelfbruiner weghalen? 

Tot zover onze aanraders op zelfbruiner te verwijderen. Zoals je kunt lezen zijn er verschillende methodes, maar raden we een aantal manieren ook ten zeerste af. Heb je zelf nog een aanrader of juist een methode die je af zou raden? We horen het graag!

Wil je graag jouw zelfbruiner nog bestellen? Wij helpen je om de juiste keuze te maken zodat je niet oranje uitslaat! Stuur ons een bericht: karolinevdmergel@gmail.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven