Het belang van vroegtijdige detectie: Herkennen van huidkanker (en laat je huid scannen)

In een wereld waarin huidkanker steeds vaker voorkomt, is het essentieel om bewust te zijn van de tekenen en symptomen die kunnen duiden op deze potentieel dodelijke ziekte. Een van de belangrijkste indicatoren zijn verdachte vlekjes op de huid, die soms een melanoom kunnen signaleren, het meest agressieve type huidkanker.

Gelukkig kunnen we vandaag de dag rekenen op geavanceerde technologie√ęn die ons helpen bij het vroegtijdig opsporen van deze vlekjes, zoals SPOTWATCH. In deze blogpost duik ik dieper in op het belang van het herkennen van huidkanker en hoe SPOTWATCH daarbij kan helpen.

Huidkanker, waaronder melanomen, komen meer en meer voor. Het is cruciaal om te beseffen dat huidkanker iedereen kan treffen, ongeacht leeftijd, geslacht of huidtype. Het is niet alleen een kwestie van esthetiek; het is een kwestie van gezondheid en overleven. Daarom is het noodzakelijk om bewust te zijn van verdachte vlekjes op onze huid en deze serieus te nemen.

 1. Melanomen: het meest agressieve type huidkanker, kunnen zich manifesteren als onschuldig uitziende vlekjes op de huid. Deze vlekjes kunnen snel groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood. Het is van vitaal belang om verdachte vlekjes zo snel mogelijk te identificeren en medische hulp in te roepen voor een nauwkeurige diagnose en behandeling.
 2. Basaalcelcarcinoom (BCC): Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. BCC ontwikkelt zich in de basale cellen van de opperhuid. Het verschijnt vaak als een glanzend knobbeltje of een rood, schilferig plekje dat langzaam groter wordt. Hoewel het zelden uitzaait naar andere delen van het lichaam, is het belangrijk om het tijdig te behandelen om schade aan omliggende weefsels te voorkomen.
 3. Plaveiselcelcarcinoom (SCC): Dit type huidkanker ontstaat in de plaveiselcellen van de opperhuid. Het manifesteert zich meestal als een ruw, verhoogd knobbeltje of een zweerachtige laesie die kan bloeden en niet geneest. SCC heeft een hoger risico op uitzaaiing dan BCC, vooral als het niet vroegtijdig wordt behandeld. Het kan zich verspreiden naar nabijgelegen lymfeklieren en organen.
 4. Merkelcelcarcinoom: Dit is een zeldzame maar agressieve vorm van huidkanker die ontstaat in de Merkel-cellen van de huid. Het verschijnt vaak als een snelgroeiende, stevige, paarsrode knobbel op de huid, meestal op blootgestelde delen zoals het gezicht, nek en armen. Merkelcelcarcinoom heeft een hoog risico op uitzaaiing naar andere delen van het lichaam en vereist een snelle behandeling.
 5. Dermatofibrosarcoom protuberans (DFSP): Dit is een zeldzame vorm van huidkanker die ontstaat in de bindweefselcellen van de huid. Het begint meestal als een langzaam groeiende, stevige knobbel of plek op de huid, vaak op de romp, ledematen of hoofdhuid. DFSP heeft de neiging om plaatselijk agressief te groeien en kan diep in de huid doordringen, hoewel het zelden uitzaait naar andere organen.

 • De toegang tot dermatologen kan soms beperkt zijn vanwege lange wachttijden voor afspraken.
 • In dergelijke situaties kan SPOTWATCH een waardevolle oplossing bieden door mensen snel toegang te geven tot huidscans en verdachte vlekjes te laten controleren. Dit is met name handig voor mensen die zich zorgen maken over specifieke vlekjes of laesies en niet willen wachten op een afspraak bij een dermatoloog.

Ikzelf ben onlangs op bezoek geweest bij spotwatch en dit was een hele fijne ervaring. Ik had mijn afspraak heel snel via het online boekingssysteem. Dus ik hoefde geen maanden te wachten! Na een intakeformulier in te vullen, mocht ik naar de scan ruimte en mocht ik in het toestel gaan staan. Daarna kreeg ik een uitleg waarbij nog extra ‘mijn speciale aandacht’ vlekjes verder onder de loep werden genomen.

 1. Superscherp
  Een SPOTWATCH scan werkt met 92 camera’s. Ze zien alles in hoge resolutie.
 2. Snel
  Eén foto maken duurt 0,3 seconde. Dat is sneller dan de tijd die je nodig hebt om te bewegen.
 3. Dubbelcheck
  Alle beelden die ze maken, worden bekeken door middel van artificial intelligence en gedubbelcheckt door een SPOTWATCH dermatoloog. Die stelt ook een verslag op.

Veel mensen zijn onzeker over verdachte vlekjes. Daarom willen ze hun huid laten nakijken. Hierbij kan SPOTWATCH dus helpen. Wetenschappelijk én menselijk. Deze hoogkwalitatieve scan is snel, precies en volledig. Ze voegen ook een eerste interpretatie van een SPOTWATCH dermatoloog aan de bodymapping toe. Die bezorgen ze aan jou en/of een arts naar keuze.

Meer informatie over spotwatch kan je terugvinden op hun website: www.spotwatch.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven