Help ik heb rosacea

Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening die vooral het gezicht treft. Het wordt gekenmerkt door roodheid, opvallende bloedvaten, bultjes, puistjes en soms verdikking van de huid, met name op de wangen, neus, kin en voorhoofd. Hoewel het vaak wordt verward met acne, is rosacea een aparte aandoening met zijn eigen specifieke symptomen en triggers.

De exacte oorzaak van rosacea is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat genetische factoren, blootstelling aan de zon, ontstekingsreacties, abnormale vaatreacties en de aanwezigheid van bepaalde bacteriën op de huid een rol kunnen spelen.

Rosacea kan in verschillende vormen voorkomen, waaronder:

 1. Erythemateuze rosacea: Dit is de meest voorkomende vorm van rosacea en wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid in het gezicht, vooral op de wangen en de neus.
 2. Papulopustulaire rosacea: Deze vorm van rosacea gaat gepaard met roodheid, bultjes en puistjes die lijken op acne. Het kan ook gepaard gaan met gevoeligheid en branderigheid van de huid.
 3. Fymatose rosacea: Dit is een zeldzame vorm van rosacea die wordt gekenmerkt door verdikking van de huid, vooral op de neus (rhinophyma) en soms op andere delen van het gezicht.
 4. Oculaire rosacea: Rosacea kan ook de ogen aantasten, wat kan leiden tot symptomen zoals roodheid, irritatie, droogheid, branderigheid en gevoeligheid voor licht.

Rosacea kan een uitdaging vormen voor degenen die ermee leven, maar er zijn verschillende stappen die we kunnen nemen om de symptomen te beheersen en een gezondere huid te bevorderen. Van het vermijden van bekende triggers tot het gebruik van specifieke voeding, supplementen en verzorgingsproducten, er zijn diverse benaderingen die kunnen helpen bij het verminderen van roodheid, ontsteking en andere ongemakken die gepaard gaan met rosacea. In deze blogpost zal ik dieper ingaan op deze strategieën en hoe ze kunnen worden geïntegreerd in onze dagelijkse routines voor een betere huidgezondheid.

Voeding:

 • Vermijd voedingsmiddelen en dranken die bekend staan als triggers voor rosacea, zoals pittig voedsel, alcohol, hete dranken en voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte.
 • Eet voedingsmiddelen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zoals groene bladgroenten, bessen, vette vis (rijk aan omega-3-vetzuren), en voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten.
 • Overweeg het toevoegen van omega-3-rijke voedingsmiddelen aan uw dieet, zoals vette vis, lijnzaad en chiazaad.
 • Vermijden van dierlijke melkproducten :
  • Dierlijke melkproducten worden aanbevolen om te vermijden  omdat:
   • Histamine-gehalte: Dierlijke melkproducten, met name harde kazen en gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, bevatten vaak hoge niveaus van histamine. Histamine is een natuurlijke chemische stof die het lichaam produceert als reactie op allergenen. Bij mensen met rosacea kan een overmatige inname van histamine leiden tot vasodilatatie (het verwijden van bloedvaten) en ontstekingen, wat kan resulteren in roodheid en verergering van rosacea-symptomen.
   • Lactose-intolerantie: Sommige mensen met rosacea ervaren ook lactose-intolerantie, wat betekent dat ze moeite hebben met het verteren van lactose, de natuurlijke suiker in melk. Het consumeren van zuivelproducten kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree, wat op zijn beurt kan bijdragen aan ontstekingen en verergering van rosacea.
   • Verstoring van darmflora: Zuivelproducten kunnen de darmflora verstoren, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor zuivel. Een onevenwichtige darmflora kan leiden tot een verhoogde ontstekingsrespons in het lichaam, wat een negatieve invloed kan hebben op de huidgezondheid, inclusief rosacea-symptomen.
   • Verhoogde talgproductie: Zuivelproducten kunnen de talgproductie stimuleren, wat bij sommige mensen kan leiden tot verstopte poriën en acne-achtige uitbraken, die ook rosacea-symptomen kunnen verergeren.

Verzorging:

Ochtendroutine:

 • Reinig het gezicht met de Unstress Reinigingsmelk, gevolgd door de Unstress Toner om de huid te kalmeren en te reinigen.
 • Breng het Serenity Serum aan om de gevoelige huid te kalmeren en te beschermen.
 • Gebruik de Probiotic Dagcrème om de huid te hydrateren en te beschermen tegen omgevingsinvloeden.

Avondroutine:

 • Reinig het gezicht opnieuw met de Unstress Reinigingsmelk en Toner om make-up en onzuiverheden te verwijderen.
 • Breng het Serenity Serum aan om de huid ‘s nachts te kalmeren en te herstellen.
 • Gebruik de Unstress Nachtcrème om de huid te voeden en te hydrateren tijdens de nachtelijke herstelperiode.

Supplementen:

Voeg dagelijks een hoogwaardig omega-3-supplement toe aan uw dieet, zoals visolie, die EPA en DHA bevatten (voorbeeld eqology) . Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid die gepaard gaan met rosacea.

Naast omega-3-supplementen zijn er nog andere supplementen die kunnen helpen bij het beheersen van rosacea. Hier zijn enkele aanvullende supplementen die kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van een gezonde huid:

Probiotica: Probiotica kunnen helpen om een gezonde darmflora te ondersteunen, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem. Een evenwichtige darmflora kan bij sommige mensen met rosacea de symptomen helpen verminderen.

Zink: Zink is een mineraal dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het reguleren van de talgproductie. Het kan ook bijdragen aan het genezingsproces van de huid. Overleg met een arts over de juiste dosering, omdat te veel zink schadelijk kan zijn.

Vitamine C: Vitamine C is een krachtige antioxidant die kan helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen kan verminderen. Het kan ook helpen bij het stimuleren van de collageenproductie, wat de huidstructuur kan verbeteren en roodheid kan verminderen.

Vitamine D: Vitamine D speelt een rol bij het reguleren van het immuunsysteem en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Een tekort aan vitamine D kan bij sommige mensen verband houden met rosacea. Praat met uw arts over het testen van uw vitamine D-niveaus en over de juiste suppletie als dat nodig is.

Groene thee-extract: Groene thee bevat antioxidanten genaamd catechines die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van roodheid en ontsteking bij rosacea.

Het is belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging mogen zijn voor een gezond dieet en dat u altijd met een arts moet overleggen voordat u nieuwe supplementen

Kortingscodes : https://www.karolinevandemergel.com/kortingcodes/

Wil je meer weten wat voeding met onze huid doet? Volg de online class HUID EN VOEDING

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven