Glycatie en de huid: Tips voor een gezond voedingspatroon en suikervrij leven

Wat is glycatie van de huid en wat doe je er tegen?

Glycatie is dus een proces in de huid die bevorderd wordt door suiker. Het wordt ook wel versuikering van de huid genoemd. De Collageen en elastine vezels verharden door de suikers  en er is sprake van verkleving van het bindweefsel in de huid. Glycatie is een natuurlijk proces waarbij suikermoleculen zich binden aan eiwitten, waaronder collageen, en zogenaamde Advanced Glycation End Products (AGE’s) vormen. Dit proces kan de elasticiteit van de huid verminderen, bijdragen aan vroegtijdige veroudering en het ontstaan van rimpels bevorderen.

Hier zijn enkele tips en tricks om glycatie tegen te gaan en de gezondheid van je huid te bevorderen:

1. Minder suiker, Meer gezonde koolhydraten:

 • Verminder de inname van geraffineerde suikers en kies als het moet voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop.(zuivere vormen en niet de opgewarmde versies)
 • Focus op complexe koolhydraten zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten om stabiele bloedsuikerspiegels te behouden.

2. Voedingsstoffen voor de huid:

 • Zorg voor voldoende antioxidanten in je dieet. Groenten, bessen en noten zijn rijk aan antioxidanten die de schade door vrije radicalen kunnen verminderen.
 • Eet voedingsmiddelen met vitamine C, zoals citrusvruchten en broccoli, om collageensynthese te ondersteunen.

3. Omega-3 vetzuren:

 • Omega-3 vetzuren, te vinden in vette vis, lijnzaad en walnoten, kunnen ontstekingen verminderen en de algehele huidgezondheid verbeteren. Of kies voor een goed omega 3 supplement (ik neem hiervoor een simpele bloedprik af om jouw resultaten te kennen) Lees HIER meer over

4. Voldoende hydratatie:

 • Drink voldoende water om je huid gehydrateerd te houden. Water helpt ook bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

5. 10-Dagen Suiker-naar-Vetverbrander Traject:

 • Overweeg jou deelname aan het 10-dagen programma om je lichaam te helpen overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding.
 • Verminder gedurende deze periode de inname van bewerkte suikers en koolhydraten om de afhankelijkheid van suiker te verminderen.

6. Voldoende slaap en stressmanagement:

 • Zorg voor voldoende slaap, omdat gebrek aan slaap de huidgezondheid kan beïnvloeden.
 • Beoefen stressmanagementstechnieken, zoals meditatie of yoga, om ontstekingen te verminderen.

7. Huidverzorging:

 • Gebruik huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals vitamine C, retinol en hyaluronzuur om de collageenproductie te stimuleren.

Een gezond dieet en levensstijl spelen een cruciale rol bij het tegengaan van glycatie en het behouden van een jeugdige huid. Door bewuste keuzes te maken in je voeding en deel te nemen aan een suiker-naar-vetverbrander traject, kun je niet alleen de gezondheid van je huid verbeteren, maar ook je algehele welzijn bevorderen.

Te vermijden voedingsmiddelen en dranken tijdens het gebruik van collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de vele aangeprezen gezondheids- en schoonheidsvoordelen. Collageen is de meest voorkomende proteïne in het menselijk lichaam en is een belangrijk bestanddeel van huid, botten, pezen, spieren, haar en nagels. Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam op natuurlijke wijze minder collageen, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals rimpels en een verslapte huid. Collageensupplementen kunnen het collageenniveau helpen herstellen en een jeugdige, gezonde huid en haar bevorderen.

Ik krijg dan ook heel veel de vraag helpt dit echt? Laat me even duidelijk zijn dat gezonde voeding toch op de eerste plaats komt!

Maar de wetenschappelijke studies lijken veelbelovend. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat als je het collageen aanvult, dat de huid minder rimpels vertoont, elastischer én meer gehydrateerd is. Ook is er in een ander onderzoek aangetoond dat het innemen van collageen zorgt voor een toename van collageen in de huid. Maar ik zeg er wel bij: veel van die studies zijn gesponsord door bedrijven die collageen verkopen. Maar je kan ook stellen dat er anders geen onderzoek zou zijn geweest.

Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen en dranken die het vermogen van uw lichaam om aanvullend collageen effectief op te nemen en te gebruiken, kunnen verstoren. Als u op uw voeding let terwijl u collageen gebruikt, kunt u het meeste uit uw supplementen halen. 

Lees HIER meer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven