Anti-aging…. meer dan….

We willen er allemaal fris en jeugdig uitzien – zelfs dat lachrimpeltje is al verdacht. Of die eerste grijze haar die onverwachts in de spiegel glinstert. Hieronder leest u meer over innerlijke verjonging. Meer hierover lees je in het boek Huidverjonging op maat.

Mensen in Blue Zones leven langer
Er bestaan plaatsen waar men gemiddeld een stuk ouder wordt. Dat zijn de zogenaamde Blue Zones. U vindt ze onder andere op Sardinië (Italië), Okinawa (Japan) en in Loma Linda (Californië). Ze hebben de grootste dichtheid aan 100-jarigen ter wereld. En het mooie is: ze leven ook een stuk langer in goede gezondheid dan wij.

Wat is het geheim? 
Elke Blue Zone lijkt zijn eigen geheimen te koesteren… Op Sardinië drinkt men wijn met veel polyfenolen, gezonde stoffen die ook in olijfolie zitten. Op Okinawa blijken de mensen veel minder last van stress te hebben. En in Loma Linda eten ze veel noten. Walnoten dragen bij aan een betere elasticiteit van de bloedvaten.

De sleutel tot een lang leven 
De wetenschap begint dankzij de Blue Zones het eeuwenoude geheim te ontrafelen. Familie, gezin en gemeenschap staan centraal: men is altijd onder de mensen en heeft een goed vangnet. Ook wordt er vrijwel niet gerookt in de Blue Zones. En dat kan zó tien jaar, en een boel ellende schelen. 

Échte mensenvoeding
De voeding is traditioneel en komt direct uit de natuur. Het bevat geen geraffineerde koolhydraten of een overdaad aan zout. Vlees wordt wel gegeten, maar in beperkte mate. Waar vis te vinden is – bijvoorbeeld in Sardinië – staat dit dagelijks op het menu. Verder leeft men vooral van groente en fruit. Het komt dus in grote lijnen overeen met oervoeding: eten zoals onze verre voorouders dat deden.

Evolutionair bewegen
De wetenschappers ontdekten ook dat hun manier van bewegen niet strookt met onze winnaarsmentaliteit. Het hóeft helemaal niet sneller, beter of efficiënter. In tegendeel: regelmatig rustig bewegen is voldoende om ons fit te houden, stress te verlagen en productie van het “gelukshormoon” serotonine op te schroeven. Gelijk aan de slag?

Geen gebrek aan zonlicht
Naast de bovengenoemde factoren is ook zonlicht belangrijk. De Blue Zones zijn zonder uitzondering zonovergoten. Géén gebrek aan vitamine D dus, zoals bij ons het geval is. En dat is zonde: vitamine D ondersteunt de botten, is goed voor de spieren, draagt bij aan de instandhouding van normale tanden en helpt het immuunsysteem. Maar wist u dat het ook bijdraagt aan het proces van celvernieuwing? Het is dus een écht verjongingsvitamine.

Uw eigen Blue Zone
Wacht u liever nog even met emigreren? Creëer dan uw eigen Blue Zone! Geniet van de voeding die we oorspronkelijk aten – met duizenden eetbare planten, paddenstoelen en vruchten is de variatie enorm. Beweeg zoals onze voorouders bewogen. Blijf altijd onder de mensen, rook niet en ga vooral lekker vaak naar buiten. Neem een vitamine D supplement om het chronische tekort aan zonlicht te compenseren. U bent nooit te oud om u jong te voelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven