7 tips tegen pigmentvlekken

Zonnestralen en pigmentvlekken… zowel in de zomer als in de winter staat onze huid bloot aan de zonnestralen.

Een veel voorkomende vraag aan mij is hoe je ervoor kan zorgen dat je:

1: Geen pigmentvlekken ontwikkelt.
2: Hoe je bestaande pigmentvlekken niet donkerder worden.

Vandaar deze 7 tips.

1: SPF 30 of hoger

Gebruik een SPF 30 of hoger en dan het liefst met zinkoxide of titanium dioxide. Dit zijn fysische filters. Dat wil zeggen dat deze filters UV straling weerkaatsen. Chemische filters absorberen juist de UV straling, om ze dan in de huid onschadelijk te maken. In het geval van pigmentproblemen adviseer ik liever de fysische filters, zodat de pigmentcellen zo min mogelijk geactiveerd worden. Natuurlijk hoef ik er niet bij te vermelden dat je de SPF elke 2 uur moet smeren om de meest optimale bescherming te behouden. Ik heb een aantal spf beschermingsproducten staan in het salon die zelfs nog een hogere meting geven. 1 ervan is de mesoprotect melan spf 130 van mesoestetic. 

2: Vermijd de zonnebank!

Misschien een wel een hele duidelijke voor velen…maar ik krijg geregeld de vraag wanneer iemand weer onder de zonnebank mag na een behandeling. Iedereen moet dat natuurlijk voor zich weten. Maar de zonnebank kan juist pigmentvlekken veroorzaken en dus ook verergeren. Daarnaast wordt er in zonnebanken voornamelijk gebruik gemaakt van UVA en nauwelijks of een klein beetje UVB. UVA straling zorgt voor Ageing en hierdoor krijg je dus op termijn rimpels en pigmentvlekken. Gebruik als je een mooi bruin kleurtje wilt een zelfbruiner of spraytan. Deze producten zijn niet schadelijk voor je huid. Wil je meer weten over wat UVA en UVB nu juist met je huid doen kan je hier meer over lezen in het boek: Huidverjonging op maat

21 ste tekening pagina 107 uva uvb infografiek

3: Puisten uitknijpen

Je kent het wel… Een dikke vette pukkel op je gezicht en dan ook nog eens op de dag dat je een feestje hebt. Knijpen die handel… en dan de volgende dag wakker worden met een nog grotere puist en ontsteking als je echt pech hebt. Natuurlijk knijp je die ook weer uit, met al gevolg een bloedend wondje. Want liever een wondje dan een puist toch?
Maar echt, STOP met knijpen en pulken! De wondjes kunnen onder invloed van de zon kleine pigmentvlekjes achterlaten. Hoe meer schade aan je huid, hoe meer kans dat er pigmentvlekken ontstaan.

4: Fruitzuren

Fruitzuurpeelings en/of retinol kunnen juist heel veel goeds doen voor de huid en ook zeker verbetering van pigmentvlekken geven. Maar, er is altijd een maar! Helaas werken peelings averechts als je niet van plan bent de zon te vermijden en als je lekker op zonvakantie gaat. De kans op pigmentvlekken neemt aanzienlijk toe doordat je huid veel dunner is op het moment dat het gepeeld is. Kan je de verleiding weerstaan om niet naar het strand te gaan of langdurig op een terras te zitten? Smeer je je zelf elke 2 uur in met een SPF en ga je niet op zonvakantie? Dan kan je de gok wagen om de zomer door te gaan met peelings. Laat het uitvoeren van een peeling steeds aan een professional over!

5: Huis, tuin en keukenmiddeltjes

Gebruik geen “thuis” middeltjes als bijvoorbeeld citroensap om het pigment te bleken. Dit kan de barrière van de huid verstoren, waardoor er juist problemen kunnen ontstaan. Die barrière zit er niet voor niets. Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal als met de fruitzuurpeelings. Als je Googled op huismiddeltjes komen er genoeg resultaten naar boven. Maar bedenk altijd dat als het te goed is om waar te zijn, dat dat 9 van de 10 keer ook zo is.

6: Hormonen

Anticonceptie preparaten zoals “de pil” bevatten oestrogenen die extra stimulatie kunnen geven aan de pigmentcellen. Je hoort wel eens dat tijdens de zwangerschap een “zwangerschapsmasker” kan ontstaan. Dit komt door de veranderde hormoonhuishouding. Sommige vrouwen zijn er gevoelig voor en kunnen ook zonder doorgemaakte zwangerschap zo’n masker krijgen. Probeer te kijken of er een andere manier van anticonceptie is voor jou als je er erg aan stoort. De oorzaak wegnemen kan al veel verschil maken. Heb je het zwangerschapsmasker (melasma) we kunnen hier iets aan doen.

melasmacausesheader-2

7. Behandelingen

Last but not least. Heb je alles geprobeerd en willen die vlekken nou echt niet weg? Dan zijn er altijd nog behandelingen die de pigmentvlekken kunnen verbeteren, dan wel weghalen. Behandelingen met laser of VPL kunnen effectief kunnen zijn. Maar ook diepere peelings zoals een TCA peeling kunnen hun werk goed doen. Plan nog deze winter. Dan hebben de pigmentcellen alle tijd om tot rust te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven