Sporten voor een hormonale balans

Hormonale balans is cruciaal voor het welzijn van vrouwen. Hormonen spelen een sleutelrol in ons lichaam en beïnvloeden niet alleen onze stemmingen, maar ook onze gezondheid en energieniveaus. Het goede nieuws is dat regelmatige lichaamsbeweging een krachtig hulpmiddel kan zijn om de hormonale balans te bevorderen. In dit blogverhaal zullen we onderzoeken welke vormen van sport en welke trainers kunnen helpen bij het optimaliseren van de hormonale gezondheid van vrouwen.

De Impact van Hormonen op het Vrouwelijk Lichaam:

Om te begrijpen waarom hormonale balans zo belangrijk is, laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste hormonen in het vrouwelijk lichaam:

 1. Oestrogeen: Dit hormoon speelt een sleutelrol in de regulatie van de menstruatiecyclus, de gezondheid van botten en de huid, en het behoud van een gezond gewicht.
 2. Progesteron: Progesteron is essentieel voor een gezonde zwangerschap en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.
 3. Cortisol: Ook bekend als het stresshormoon, cortisol kan de hormonale balans verstoren als het uit balans is.
 4. Endorfine: Endorfine staat bekend als het “gelukshormoon” en speelt een rol bij het reguleren van de stemming.

Nu we begrijpen hoe belangrijk hormonen zijn, laten we eens kijken hoe sport kan helpen bij het behouden van een gezonde hormonale balans.

De Juiste Sport Kiezen:

Niet alle vormen van lichaamsbeweging zijn gelijk als het gaat om het bevorderen van hormonale balans. Hier zijn enkele sporten die bijzonder gunstig kunnen zijn voor vrouwen:

 1. Yoga: Yoga biedt niet alleen fysieke voordelen, maar kan ook helpen bij het verminderen van stress en het in balans brengen van hormonen. Door middel van ademhalingsoefeningen en houdingen kunnen vrouwen hun cortisolniveaus verlagen en innerlijke rust bevorderen.
 2. Krachttraining: Het opbouwen van spiermassa via krachttraining kan helpen bij het reguleren van insuline en het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline, wat gunstig is voor vrouwen met hormonale onevenwichtigheden.
 3. Aerobics: Cardio-oefeningen zoals joggen, zwemmen en dansen kunnen de endorfineproductie stimuleren, wat een positieve invloed heeft op de stemming en hormonale balans.
 4. Meditatie: Hoewel het misschien geen traditionele sport is, kan meditatie stress verminderen en hormonen in evenwicht brengen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op andere fysieke activiteiten.

Ik ga deze 4 sporten een beetje meer beschrijven:

Yoga voor Hormonale Balans:

Yoga is niet alleen een fysieke activiteit; het is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die zich richt op lichaam en geest. Hier is hoe yoga hormonale balans kan bevorderen:

 • Stressvermindering: Een van de meest opvallende voordelen van yoga is het vermogen om stress te verminderen. Tijdens yogasessies worden diepe ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken gebruikt om de aanmaak van cortisol, het stresshormoon, te verminderen. Dit helpt om de hormonale balans te herstellen, aangezien chronische stress hormonale problemen kan veroorzaken.
 • Balans van de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier (HPA)-as: Yoga helpt bij het in balans brengen van de HPA-as, die verantwoordelijk is voor het reguleren van hormonen zoals cortisol en adrenaline. Regelmatige beoefening van yoga kan helpen bij het herstel van deze as, waardoor hormonen beter in evenwicht kunnen blijven.
 • Endocriene Systeem: Verschillende yogahoudingen, zoals de brug en de hoofdstand, kunnen de functie van de schildklier verbeteren. Een goed functionerende schildklier is cruciaal voor hormonale balans, vooral bij vrouwen.

Yoga omvat ook mindfulness en meditatie, wat kan helpen om hormonale veranderingen tijdens de menstruatie en menopauze beter te beheren. Over het algemeen draagt yoga bij aan het verlagen van stress en het bevorderen van een gevoel van innerlijke rust, wat essentieel is voor hormonale balans.

2. Krachttraining voor Hormonale Regulatie:

Krachttraining omvat het tillen van gewichten en weerstandsoefeningen om spiermassa op te bouwen. Dit heeft specifieke voordelen voor hormonale balans:

 • Insuline Regulatie: Krachttraining verhoogt de insulinegevoeligheid van spiercellen, wat betekent dat het lichaam glucose efficiënter kan opnemen. Dit is gunstig voor vrouwen met hormonale aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
 • Groeihormoonproductie: Intensieve krachttraining kan de productie van groeihormoon stimuleren, wat essentieel is voor spierherstel en -groei. Een goed gehalte aan groeihormoon bevordert een evenwichtige hormonale omgeving.
 • Verhoogde Stofwisseling: Het opbouwen van spiermassa via krachttraining verhoogt de ruststofwisseling, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Dit kan helpen bij gewichtsbeheersing en hormonale balans.

Het combineren van krachttraining met cardiovasculaire oefeningen biedt een uitgebalanceerde benadering van hormonale gezondheid en fysieke fitheid.

3. Aerobics voor Stemming en Balans:

Cardiovasculaire oefeningen zoals joggen, zwemmen en dansen zijn uitstekend voor het stimuleren van de endorfineproductie, wat een positieve invloed heeft op zowel de stemming als de hormonale balans:

 • Endorfineproductie: Cardio-oefeningen, vooral in de vorm van langdurige activiteit, stimuleren de afgifte van endorfines. Deze neurotransmitters werken als natuurlijke pijnstillers en stemmingverbeteraars. Een verhoogde endorfineproductie kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie, wat belangrijk is voor hormonale balans.
 • Vetverlies: Aerobe training helpt bij het verbranden van calorieën en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Bij vrouwen kan het verminderen van overtollig vet bijdragen aan een betere hormonale balans.
 • Verbeterde Bloedsomloop: Cardiovasculaire oefeningen helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop, wat gunstig is voor de afvoer van afvalstoffen en hormonen.

Aerobics zijn een uitstekende keuze om zowel fysieke als mentale gezondheid te bevorderen, wat op zijn beurt de hormonale balans ondersteunt.

4. Meditatie voor Stressvermindering en Hormonale Balans:

Meditatie is misschien geen traditionele vorm van lichaamsbeweging, maar het heeft diepgaande voordelen voor hormonale balans en welzijn:

 • Stressvermindering: Stress is een van de belangrijkste oorzaken van hormonale onevenwichtigheden. Meditatie is een krachtige tool om stress te verminderen, de productie van cortisol te reguleren en een gevoel van innerlijke vrede te bevorderen.
 • Cortisol Beheer: Chronische stress kan leiden tot een overmatige productie van cortisol, wat hormonale problemen kan veroorzaken. Meditatie kan helpen bij het herstellen van de juiste balans.
 • Verbeterde Slapen: Meditatie kan de kwaliteit van de slaap verbeteren, wat van vitaal belang is voor hormonale gezondheid en herstel.

Het beoefenen van meditatie als aanvulling op andere trainingsmethoden kan de algehele hormonale balans en het welzijn verbeteren.

CONLCUSIE: Yoga, krachttraining, aerobics en meditatie zijn allemaal waardevolle benaderingen om hormonale balans te bevorderen. Elke methode heeft unieke voordelen, variërend van stressvermindering tot spieropbouw, die bijdragen aan een gezonder en evenwichtiger leven. Het combineren van deze verschillende trainingsvormen kan een uitgebreide aanpak bieden om je hormonen in balans te brengen en je algemene welzijn te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat consistentie en regelmatige oefeningen de sleutel zijn tot het bereiken van langdurige resultaten. Kies de trainingsmethoden die het beste bij je doelen en levensstijl passen, en werk eraan om een gezonde hormonale balans te bereiken voor een gelukkiger, gezonder leven.

Welke vorm van sport kies jij?

 • Kies je bewegingsvorm
 • Zet je doel.
 • Maak je plan.
 • Hou vol

*Downloads uit het online programma: herstel je hormonen.be

In het herstel je hormonenprogramma gaan we hier o.a. mee aan de slag! Video’s en basissportprogramma’s zodat jij jouw gepaste vorm kan kiezen! Doe je mee? Wil je meer weten?

Werk met doelstellingen/ Zorg voor motivatie

Als je gaat trainen heeft dat een doel: je wilt iets bereiken. Elke training moet een doel hebben dat naar het einddoel leidt. Het gebeurt te vaak dat mensen trainen om het trainen. Ze dwalen van het doel af of doen eigenlijk maar wat.  Met een hormoontraining heb je een doel. Dat doel is het positief beïnvloeden van de hormonale balans voor o.a.:

 • betere gezondheid
 • meer energie
 • meer kracht
 • betere stofwisseling
 • betere insulinegevoeligheid
 • beter belastbaar maken van het lichaam
 • meer spiermassa
 • betere conditie
 • minder vetmassa
 • Je lekkerder en gelukkiger voelen (door toename van neurotransmitters serotonine en endorfine)

Zorg dus dat je bij elke training de principes van de hormoon training toepast. Hiermee zul je iedere training weer een stapje dichter bij het einddoel komen. Deze principes zorgen voor optimale prikkeling van de hormonen.

Doel: uithoudingsvermogen/ betere conditie

Wil je meer uithoudingsvermogen, dan werkt cardiotraining erg goed. Cardio is een afkorting van “cardiovasculair” en betekent “met betrekking tot hart en bloedvaten”. Het doel is om de werking van hart en bloedvaten te verbeteren waardoor er meer zuurstof bij de spieren komt. Hierdoor kun je beter en langer presteren bij duursporten of gewoon minder uitgeput zijn als je een paar trappen op bent gelopen.

Om een hoge hartslag te krijgen is het belangrijk om oefeningen te doen waarbij grote spieren actief zijn. Als de benen en het bovenlichaam tegelijk actief zijn dan is het makkelijk de hartslag omhoog te krijgen.

Apparaten zoals de crosstrainer en de roeimachine zijn daarom zeer effectief. Buiten de sportschool zijn hardlopen, skeeleren en fietsen voorbeelden van cardiotraining.

De meest efficiënte manier om een betere conditie te krijgen, is intervaltraining. Dit werkt een stuk beter dan iedere keer maar dat rondje hardlopen op hetzelfde tempo. Als je al jaren hardloopt en niet beter bent geworden dan is het een teken dat je waarschijnlijk het lichaam niet genoeg gepusht hebt en dus niet getraind, maar alleen bewogen hebt. Intervaltraining is een makkelijke manier om een hogere intensiteit te gebruiken dan het lichaam gewend is.

Doel: spiermassa/ spieropbouw

Wil je meer spiermassa opbouwen? Dan is krachttraining de sleutel. Spieren verbruiken constant energie, zelfs in rust, waardoor ze een waardevolle bijdrage leveren aan vetverlies. Je hoeft geen bodybuilder te worden; zelfs een bescheiden hoeveelheid spiermassa maakt het gemakkelijker om af te vallen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen efficiënt spieren opbouwen. Om dit optimaal te doen, concentreer je je op de gebieden met natuurlijk veel spierweefsel: de benen, rug en borst. Hoewel het trainen van de schouders en armen voor vetverbranding minder relevant is, kan het om esthetische redenen de moeite waard zijn.

Het is belangrijk te begrijpen dat spieren groeien na, niet tijdens de training. Tijdens de training ontstaan kleine scheurtjes in de spiervezels, die zich herstellen en groter worden in de 24-48 uur na de training. Daarom is het niet verstandig om dezelfde spiergroep binnen 24-48 uur opnieuw te trainen. Ideaal is om krachttraining twee tot drie keer per week te doen, met minstens een rustdag tussen de sessies.

De grootste spiergroei stimuleer je door per spiergroep een krachtoefening te doen waarbij je zes tot twaalf herhalingen met een gewicht uitvoert. Het gewicht moet zwaar genoeg zijn zodat de dertiende herhaling niet meer mogelijk is, wat bekendstaat als “overload.” Dit zorgt voor een krachtige anabole prikkel, wat betekent dat je lichaam extra spiermassa zal opbouwen om de volgende keer beter voorbereid te zijn. Hierdoor word je sterker en gespierder. Belangrijk: gewichtstoename betekent niet noodzakelijk een toename in vetpercentage (als je spieren opbouwt).

Doel: afvallen

Als je cardiotraining doet om af te vallen, kom je bedrogen uit als je daarnaast niet ook op je voeding let. Ook is het niet zo belangrijk hoeveel vet en calorieën je in de training verbrandt. Bij hoge intensiteit en intervaltraining spreekt het lichaam namelijk vooral onze suikervoorraad aan.

Toch verbrand je met deze manier van training uiteindelijk vaak meer vet dan je denkt omdat na een zware inspanning de verbranding de rest van de dag verhoogd blijft. Een nadeel van te vaak langdurige cardiotraining is dat er ook spiermassa verbrand wordt. Let op: Gewichtsafname betekent niet per se een daling van het vetpercentage (als je spieren afbreekt). Dus hier is zeker ook letten op wat je eet belangrijk.

De 5 Belangrijkste Trainingsprincipes voor Hormoontraining:

 1. Focus op Basisoefeningen: Kies voor de kernoefeningen zoals de Deadlift, Squat, Pull-Up, Bench Press en Lunge, omdat deze een breed scala aan spieren activeren.
 2. Creëer Overload: Daag je lichaam uit door de intensiteit te verhogen en nieuwe prikkels toe te voegen. Dit doorbreekt de homeostase en stimuleert verbeteringen.
 3. Rust Adequaat: Geef je lichaam minstens 48 uur hersteltijd tussen vergelijkbare trainingen om te recupereren en overtraining te voorkomen.
 4. Train Intensief, maar met Mate: Train tot spierfalen om je spieren maximaal te prikkelen, maar vermijd overmatig trainingsvolume. Houd rekening met je algehele gezondheid, voeding, stressniveaus en slaapkwaliteit.
 5. Variatie en Aanpassing: Voorkom stagnatie door variatie aan te brengen in oefeningen, sets, herhalingen, tempo en rustperiodes. Herzie je schema om de 6-8 weken voor voortdurende vooruitgang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven