Spijkermat of  acupressuur mat

Wat zijn die matjes met die spijkertjes op? En wat doet dit nu met je lichaam?

Spijkermatten zijn kleden met plastic drukpunten erop. Ze worden ook wel acupressuur mat, Shakti Mat, Tantra Mat of Indisch spijkerbed mat genoemd. Liggen, staan of zitten op deze prikkende yoga spijkermatten zou belangrijke zenuwpunten stimuleren, die volgens de oosterse filosofie in contact staan met energiebanen of meridianen. Zo zou het lichaam ontspannen en zichzelf vitaal houden. Je kunt een spijkermat voor yoga gebruiken en een spijkermat kopen in verschillende formaten en uitvoeringen, allemaal bedoeld om tenminste het rugoppervlak in zijn geheel te behandelen.

Hier komen de spijkermatten vandaan

Spijkermatten ontstonden duizenden jaren geleden in Azië. In India gebruikten fakirs en yogi’s bedden met scherpe punten namelijk voor meditatie en ademhalingsoefeningen. In de Ayurvedische gezondheidsleer wordt bovendien met drukpunten gewerkt, de marma’s. Zo was zitten op ijzeren pinnen naast een moedige onderneming, ook een manier om vitaal te blijven. Niet alleen wordt deze wijsheid al eeuwenlang toegepast in India, ook de Chinese geneeskunde maakt gebruik van acupressuur.

Dit doet Acupressuur

Acupressuur vindt zijn oorsprong in China. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zouden zich over het hele lichaam drukpunten bevinden. Als je die stimuleert door massage of naalden zoals bij acupunctuur, zouden er lichaamseigen pijnverlichtende stoffen vrijkomen. Deze gelukshormonen zijn endorfine en oxytocine, die ervoor zorgen dat je een gelukzalig en relaxed gevoel krijgt. Ook zou je lijf extra energie of chi naar deze punten toesturen, waardoor ongemakken verlicht worden en herstel bevorderd wordt. Daarom wordt het ook wel een acupressure massage mat of acupunctuur mat genoemd.

Hier gebruik je een spijkermatje voor

Je kunt volgens kenners een acupressuur mat kopen als manier om:

 • doorbloeding te verbeteren
 • afvalstoffen af te voeren
 • spieren en organen vitaal te houden
 • lichamelijke ontspanning en herstel te bevorderen
 • spanningsproblemen of vermoeidheid te verminderen
 • gevoel in je lijf te vergroten
 • te mediteren of tot jezelf te komen
 • slecht slapen te voorkomen

Deze lichaamsdelen behandel je met spijkermatten

Een massage mat met drukpunten kun je op verschillende lichaamsdelen toepassen. Hij is bijvoorbeeld geschikt als kleed onder je rug. Als je hem oprolt, kun je hem als kussen in je nek en schouders gebruiken. Ook de zenuwpunten in je benen en bekken kun je ermee raken door het kleed op je stoel te leggen of erop te mediteren. Bovendien kun je de mat gemakkelijk onder je voeten leggen terwijl je zit of staat. Zelfs handen kun je stimuleren met een spijkermatje. Daarbij is je pijngrens wel een belangrijke gids. 

Voor de eerste keer een spijkermat gebruiken

Volgens gebruikers ervaar je al binnen een paar minuten innerlijke rust of juist energie. In ieder geval zou het voor ontspanning van de spieren moeten zorgen. Het is aan jou waarvoor je een spijkermat wilt gebruiken. Als je een spijkermatje voor het eerst gebruikt, kan deze scherp aanvoelen. Daarom raden we aan om de eerste keer een (wat dikker) kledingstuk te dragen, zodat je lichaam kan wennen aan de prikkels. Daarna zou het makkelijker moeten worden, totdat je zelfs zonder kleding de yoga spijkermat kunt gebruiken. Door een spijkermat op een zachte ondergrond zoals een bed te gebruiken, sluit deze mooi aan op je lichaam.

Neem de tijd om te ontspannen en zorg dat u makkelijke kleding aan heeft. Zeker voor bepaalde spijkermatjes zijn een Tshirt aan te raden. Leg de spijkermat op uw bed en leg een kussen aan het hoofdeinde. Ga rustig op het spijkerbed liggen en ontspan. De eerste paar minuten kan het even vreemd aanvoelen. Maar zodra u  ontspannen bent en de eerste schrik overwonnen hebt wordt het steeds prettiger. De tijd wordt vergeten en ook alle stress neemt snel af. Ook tijd dus nu voor jouw meditatie!

Het spijkerbed is een natuurlijk slaapmiddel. De kans bestaat dan ook dat u even weg dommelt tijdens het liggen. Dat komt omdat u volledig relax bent. Dagelijks 15 minuten op de spijkermat en u bent natuurlijk gezond, ontspannen en pijnvrij. Probeer het zelf maar!

In deze gevallen kun je beter geen spijkermatten gebruiken

In sommige gevallen is het beter om geen shakti mat of spijkermat voor yoga te gebruiken. Ook kan het geen kwaad om in de volgende gevallen eerst een arts te raadplegen:

 • Bij gebruik van bloedverdunners
 • Bij bloedstollingsproblemen
 • Bij hartproblemen
 • Bij huidproblemen op de plekken waar de mat gebruikt wordt
 • Tijdens de zwangerschap

Wil je ook zo’n fancy spijkerbed kopen? 

Er zijn heel wat soorten, kleuren, vormen en maten op de markt… kies wat het beste bij jou past!. Ik maakte voor jou een kleine selectie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven