Afvallen door ozempic? Geen goed idee!

Momenteel staan er heel wat artikels in de krant, alsook hoor je het vaak op het internet… De spuitjes Ozempic zouden helpen om af te vallen.

De reden dat je afvalt van Ozempic is niet omdat dit middel je metabolisme verhoogt of een ander positief effect heeft op je lichaam. De reden dat je afvalt is omdat je misselijk wordt, last van je darmen krijgt, een verminderende eetlust hebt en vaker diarree ervaart. Daardoor komt er minder eten je lichaam in en komt het er ook weer snel uit. Het is dus niet zo gek dat je afvalt van dit middel.

De enige reden dat jij afvalt is omdat jij je lichaam vergiftigt met dit middel. Daardoor heb je minder trek en val je af. Jezelf vergiftigen is geen goede manier om af te vallen. Dus ik denk dat het niet zo duidelijk was toen dit allemaal werd voorgesteld, de arts schreef al snel een voorschriftje.. en hoe leuk zou het niet zijn mocht er een tovermiddel bestaan om jou het ideale maatje terug te geven… Helaas zo werkt het niet!

Ik leg je even uit hoe het werkt:

Wat is Ozempic (semaglutide)?

Ozempic (semaglutide) is een middel wat wordt gegeven in de derde stap van de medicamenteuze behandeling van diabetes type 2.

Met de derde stap bedoel ik het volgende:

 • Stap 1: Je krijgt alleen metformine om je bloedsuikerspiegel te verlagen
 • Stap 2: Indien metformine alleen niet genoeg is, krijg je er een sulfonylureumderivaat bij zoals gliclazide of glibenclamide.
 • Stap 3: indien het bovenstaande niet genoeg is, krijg je insuline, een DPP4-remmer of GLP1-agonist.

Ozempic (met als werkzame stof semaglutide) is een zogenaamde GLP 1-agonist. Die krijg je normaliter dus pas in stap 3.

Maar je kunt het ook al in stap 1 krijgen als je vervelende bijwerkingen van metformine ervaart OF als de metformine een interactie heeft met aan andere ziekte of medicijn die jij hebt.

Insuline wordt vooralsnog bij stap 3 vaker voorgeschreven dan Ozempic. Enerzijds heeft dit met de prijs te maken. Ozempic brengt namelijk hogere kosten met zich mee voor de zorgverzekeraars. Of eigenlijk moet ik het anders zeggen: de prijs van insuline is zeer laag.

Het is dus niet per se dat Ozempic duur is maar dat insuline juist goedkoop is. Daarnaast is het middel nieuw. Bij nieuwe middelen merk je sowieso dat het vaak jaren duurt voordat het in ‘de pen van de arts zit’ zoals dat heet.

De werking van Ozempic

Ozempic is een hormoon die een stimulerende werking heeft (agonist) op de glucagon-like peptide 1 (GLP-1) receptor. Deze zijn veelal in het maagdarmkanaal te vinden. Ozempic stimuleert de insuline afgifte van de beta cellen in de alvleesklier (pancreas). Tevens remt het de afscheiding van glucagon (suikervoorraden in de lever en spieren) en vertraagt de maaglediging. Dit zorgt allemaal voor dat je bloedsuikerspiegel daalt.

Ozempic: vormen, doseringen en vergoeding

Ozempic is in twee vormen verkrijgbaar: injectie onder de huid (subcutaan) en als pil.

De injectie is verreweg het populairst. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat je het maar één keer per week hoeft te injecteren. De injecties bevinden zich in een pen en zijn in drie doseringen verkrijgbaar: 0,25 mg0,5 mg en 1 mg.

Ozempic in tabletvorm wordt sterk afgeraden omdat je hierbij een strikt slikschema moet hanteren. Dit is nodig om de dosering van semaglutide ten allen tijde hoog te houden in je bloed.

Ervaringen met Ozempic (semaglutide)

De ervaringen met dit middel zijn eigenlijk niet anders dan andere medicijnen tegen diabetes. 

Waar dit middel wel bovengemiddeld last van lijkt te hebben, is dat gebruikers van Ozempic kunnen afvallen door dit middel. Wellicht denk je dat dit momenteel een voordeel is… dat is het absoluut NIET. Het is niet gezond om met dit middel te vermageren. (ook al denk je op dit ogenblik.. toch easy als het met een toverinjectie zou kunnen gaan?)

Later in deze blog zal ik je exact uitleggen waarom. Gebruik je momenteel Ozempic en heb je last van afvallen/vermageren? Blijf deze blog dan doorlezen zodat je meer leert over de bijwerkingen van semaglutide.

Ik geef je hier de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic   (en het zijn er heel wat! )

Al deze bijwerkingen staat ook in de bijsluiter van alle semaglutide middelen vermeld. Het zijn dus niet speculaties of gekke complottheorieën over Ozempic die ik ergens op een forum heb gevonden.

#1 Misselijkheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic

Maagdarmklachten komen vaak voor bij het gebruik van Ozempic. Dit is iets wat uit de ervaringen van vele mensen blijkt helaas. Dit komt bij meer dan 10% van de gebruikers voor. Dit is echt ontzettend veel. 

De reden dat misselijkheid zoveel voorkomt als bijwerking van Ozempic, is omdat de GLP 1 receptoren voornamelijk in de darmen voorkomen. Daardoor vinden dus niet alleen de werkingen maar ook de bijwerkingen in de darmen plaats. Soms noemt men de werkzame stof van Ozempic, semaglutide, ook wel een ‘darmhormoon’.

#2 Diarree

Het zal je na het lezen van de bovenstaande tip denk ik niet verbazen dat je ook meer dan 10% kans hebt op diarree. Ook dit komt doordat het middel vooral ingrijpt op de receptoren in het maagdarmkanaal.  Helaas heb je ook naast diarree ook meer last van flatulentie. (dus windjes laten 😉 ) Diarree in combinatie met windjes kan nogal gênante situaties .

Diarree en flatulentie samen zijn vaak een reden voor mensen om minder het huis uit te gaan om die ongelukjes in het openbaar te voorkomen. Dat is natuurlijk erg vervelend.


#3 Te lage bloedsuiker (hypoglycemie)

Een te lage bloedsuikerspiegel is helaas vaak een bijwerking van medicatie tegen diabetes type 2. Bij Ozempic is de kans op een te lage bloedsuiker vooral hoog in combinatie met andere medicatie. Vooral als je het combineert met insuline. Waarom? Omdat insuline een zeer sterke werking heeft.

Een hypo is niet alleen vervelend maar ook zeer gevaarlijk. Ja, je voelt je misschien wat licht in je hoofd. En je krijgt misschien een verhoogde hartslag en begint te zweten. Maar… je kunt ook flauwvallen. Dat dat is natuurlijk erg gevaarlijk.


#4 Oogbeschadiging is één van de meest schrikbarende bijwerkingen van Ozempic

Je leest goed. Oogbeschadiging door het gebruik van Ozempic. En met oogbeschadiging heb ik het over serieuze oogbeschadiging. Denk hierbij aan:

 • Wazig zien
 • Vlekken voor je ogen
 • Bloedingen in je oog
 • Blindheid

Nu is wazig zien natuurlijk niet een ramp. Vooral als het vanzelf voorbij gaat. Maar blindheid is een stuk desastreuzer voor je gezondheid.  De kans op oogbeschadiging is vooral sterk aanwezig bij mensen die al last hebben van diabetische retinopathie en/of mensen die gebruik maken van insuline. Gebruik je Ozempic en heb je ‘ineens’ last van je ogen? Dan kan dit zeker komen door één van de bijwerkingen. Deze bijwerking van Ozempic komt gemiddeld 5% voor bij de gebruikers.


#5 Maagdarmklachten

Naast de misselijkheid en diarree die ik hierboven al noemde, zijn er meer maagdarmklachten die je kunt krijgen van Ozempic.  Het lijstje bijwerkingen van semaglutide (de werkzame stof van Ozempic) wat betreft het maagdarmkanaal is niet mild.  Hierbij kun je denken aan:

 • Afname van eetlust
 • Braken
 • Oprispingen
 • Buikpijn
 • Obstipatie
 • Flatulentie

Helaas blijft het hier niet bij. De lijst is nog langer maar dit zijn de belangrijkste bijwerkingen op het gebied van maagdarm. (dus toch al een “ongemakkelijke” lijst vind ik)


#6 Afvallen is een bijwerking van Ozempic

Sommige mensen ervaren deze afvallen bijwerking van Ozempic als een voordeel. Het hele internet zit er vol mee. Heel wat mensen zijn er ook fier op dat ze iets hebben waar ze mee afslanken…en ondertussen lekker verder eten , met de voeding die hun net dikker had gemaakt… Het lijkt wel een tovermiddeltje!

Maar als je de ‘echte’ reden weet waarom je van Ozempic afvalt, dan ga je er heel anders over na denken.

AFVALLEN DOOR OZEMPIC? GEEN GOED IDEE! 

De reden dat je afvalt van Ozempic is niet omdat dit middel je metabolisme verhoogt of een ander positief effect heeft op je lichaam. De reden dat je afvalt is omdat je misselijk wordt, last van je darmen krijgt, een verminderende eetlust hebt en vaker diarree ervaart.

Daardoor komt er minder eten je lichaam in en komt het er ook weer snel uit. Het is dus niet zo gek dat je afvalt van dit middel.

De enige reden dat jij afvalt is omdat jij je lichaam eigenlijk vergiftigt met dit middel. Daardoor heb je minder trek en val je af. Jezelf vergiftigen is dus echt geen goede manier om af te vallen.

De beste (en enige) manier om op de langere termijn GEZOND af te vallen, is door je eetpatroon aan te passen. Als je niet weet hoe je dit moet doen of als je meer wil weten over insuline en jouw hormonen… Volg dan de 10 weken herstel je hormonen.

#7 Duizeligheid

Duizeligheid in combinatie met vermoeidheid komt ook voor als bijwerking van Ozempic.  Dit is voornamelijk te danken aan de te lage bloedsuiker die je kunt krijgen. Vooral als je het dus combineert met insuline zoals ik eerder heb aangegeven. De combinatie van duizeligheid en vermoeidheid is erg vervelend. Je voelt je er lamlendig door waardoor je ook niet in staat bent leuke dingen te doen.

Daarnaast is de kans dat je ongezonder gaat eten wanneer je vermoeid bent ook een stuk hoger. En dat maakt je diabetes type 2 natuurlijk niet veel beter.

#8 Galstenen

Dit is een gekke bijwerking voor middelen tegen diabetes type 2. Een lage bloedsuiker als bijwerking is niet zo gek bij een middel tegen suikerziekte. Maar het krijgen van galstenen is nogal opmerkelijk. Er zijn sowieso maar heel weinig medicijnen die galstenen veroorzaken. Helaas is Ozempic hier één van. Vermoedelijk heeft deze bijwerking van Ozempic te maken met het feit dat Ozempic aangrijpt op de GLP 1 receptoren on het maagdarmkanaal.

Hoe kan je herkennen of je galstenen hebt? (dit kan zijn:)

 • Misselijkheid
 • Pijn in de bovenbuik na het eten
 • Heftige buikpijnaanvallen met de drang om te bewegen
 • Aanhoudende buikpijn en koorts
 • Geelzucht
 • Hele lichte ontlasting (stopverf ontlasting)
 • Donkere urine
 • Buikpijn met uitstraling naar de rug

Misselijkheid kun je sowieso al van Ozempic krijgen dus dat symptoom ervaren zegt helaas niet zoveel. Maar de rest is wel echt specifiek voor het hebben van galstenen. Ervaar je één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Trek dan meteen aan de bel want te lang wachten kan ertoe leiden dat je een operatie moet ondergaan om zodoende de galstenen te verwijderen.


#9 Snellere hartslag

Dit is, net als galstenen, een beetje een vreemde bijwerkingen voor medicijnen tegen diabetes type 2. Ja, je kunt normaalgesproken tijdens een hypoglycemie een versnelde hartslag krijgen en/of hartkloppingen. Maar één van de bijwerkingen van Ozempic is dat je een (gevaarlijk) hoge hartslag kunt krijgen zonder verder last te hebben van een lage bloedsuikerspiegel.

Als je een snellere hartslag hebt, moet je direct contact opnemen met de huisarts.


#10 Rode huid en/of huiduitslag

Rode huid en huidslag zie je vaak bij medicatie wat je moet injecteren. Het is bijvoorbeeld ook een bekende bijwerking van insuline.  Je krijgt alleen een rode huid en/of huiduitslag op de plek waar je injecteert. Het is eigenlijk een lokale allergische reactie. In principe is dit een reactie die zelden voorkomt dus het hoeft geen probleem te zijn. En het heeft voor de rest geen gevaarlijke gevolgen voor je lichaam. Hooguit wordt het dus wat rood en zal de injectieplek wat jeuken.


#11 Smaakstoornissen 

Smaakstoornissen zijn niet onbekend voor medicijnen tegen diabetes type 2. Metformine heeft hier namelijk ook last van. Er zijn verschillende dingen die kunt ervaren onder de noemer “smaakstoornissen”. Maar het voornaamste die je bij Ozempic kunt ervaren is een metaalsmaak in je mond. Dit geldt zowel voor de dingen die je eet als de dingen die je drinkt. Nu is natuurlijk een metaalsmaak in je mond niet het gevaarlijkste bijwerking van Ozempic maar het is wel erg vervelend. Als je zin hebt in een lekkere tomaat.. dan smaakt deze naar metaal en niet naar tomaat… lijkt me niet zo lekker dacht ik.


#12 Alvleesklierontsteking

Dit is potentieel een zeer gevaarlijke bijwerking van Ozempic. Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) veroorzaakt bij veel ‘gezonde’ mensen van de één op andere dag diabetes type 2. Als je een alvleesklierontsteking krijgt van Ozempic, dan ben je verder van huis.

Waarom?
Omdat je natuurlijk al diabetes type 2 hebt! En als je dan ook nog een alvleesklierontsteking krijgt, dan zal je bloedsuiker te hoger worden. Merk je dat je bloedsuiker is gestegen na het gebruik van Ozempic? Dan zou dit weleens kunnen komen door een acute alvleesklierontsteking.

Pas op: Chronische pancreatitis kan dodelijk zijn. Dus als je een acute alvleesklierontsteking krijgt, dan is het van levensbelang dat je aan de bel trekt. Niet alleen dus om te voorkomen dat je diabetes type 2 erger wordt maar ook om te voorkomen dat het wellicht dodelijke gevolgen kan hebben.


#13 Anafylactische reactie is een dodelijk bijwerking van Ozempic

Een anafylactische reactie is een snelle allergische reactie die overal in je lichaam tegelijkertijd plaatsvindt. Bij geneesmiddelen vindt zo’n reactie vaker plaats bij middelen die je injecteert dan middelen die je slikt.  Dat komt omdat middelen die je slikt eerst door allerlei barrières moeten zoals het maagzuur van je maagdarmkanaal. Bij middelen die je spuit, spuit je het direct in je lichaam en omzeil je die barrières. Dat vindt je lichaam over het algemeen minder prettig en is daardoor alerter.

Daarnaast gebeurt het ook vaker bij geneesmiddelen die uit eiwitten bestaan (zoals bij insuline en Ozempic). Lichaamsvreemde eiwitten herkent ons lichaam eigenlijk altijd al indringers. Waarom? Omdat lichaamsvreemde eiwitten normaliter afkomstig zijn van bacteriën en virussen.

Dit waren de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic (semaglutide). Zoals je ziet zijn het er nogal wat. 

Gelukkig kun je ook voor eens en altijd afscheid nemen van je semaglutide. Hoe? Door de oorzaak van je diabetes type 2 aan te pakken. Dat is namelijk veel makkelijk dan je nu waarschijnlijk denkt.

Je kan diabetes type 2 omkeren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt. (gezonde voeding en voldoende gezonde beweging is belangrijk bij de aanpak hiervan). ook kan je die kilootjes die er nu te veel zijn aanpakken zonder te grijpen naar medicatie! Leer er alles over in het herstel je hormonen programma! KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

bronnen: Ozempic, ziektevrijleven, wikipedia, Ben Kuiper, diabetes2, diabetesliga,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven