Wat is core training? en waarom is dit zo belangrijk vanaf een leeftijd van 35 jaar?

Wat is Core training?

Core training is een vorm van fitness gericht op het versterken van de spieren in je romp, oftewel je core. Deze core bestaat uit 29 spieren, waaronder de buikspieren, rugspieren, bekkenbodemspieren, en heupspieren. Samen vormen deze spieren het ‘corset’ van je lichaam, dat zorgt voor stabiliteit en kracht in je dagelijkse bewegingen en fysieke activiteiten.

Waarom is Core training belangrijk vanaf een leeftijd van 35 Jaar?

Vanaf een leeftijd van 35 jaar begint het lichaam natuurlijke veranderingen te ondergaan die invloed kunnen hebben op je spiermassa, botdichtheid en algehele fysieke conditie. Het trainen van je core is cruciaal om deze veranderingen te beheersen en een gezonde, actieve levensstijl te behouden. Hier zijn enkele redenen waarom core training vanaf 35 jaar zo belangrijk is:

 1. Ondersteuning van dagelijkse activiteiten: Een sterke core helpt je bij dagelijkse taken zoals het optillen van kinderen, het dragen van boodschappen, en zelfs bij simpele bewegingen zoals lopen en zitten. Deze spieren stabiliseren je lichaam bij elke beweging die je maakt.
 2. Preventie van rugklachten: Een goed getrainde core zorgt ervoor dat je bovenlichaam stabiel blijft tijdens fysieke activiteiten, wat helpt om rugklachten te voorkomen. Vooral bij krachttraining is een sterke core essentieel om oefeningen correct en veilig uit te voeren.
 3. Verbeterde houding en stabiliteit: Met het ouder worden kan je houding verslechteren door zwakkere spieren en een minder actieve levensstijl. Core training helpt je houding te verbeteren en stabiliteit te vergroten, wat valincidenten kan verminderen en je algehele mobiliteit kan verbeteren.
 4. Verhoogde kracht en uithoudingsvermogen: Een sterke core ondersteunt niet alleen dagelijkse bewegingen, maar ook andere vormen van training zoals hardlopen, bodypump, spinning, kickboksen, en krachttraining. Het zorgt ervoor dat je oefeningen met maximale controle en efficiëntie kunt uitvoeren.
 5. Esthetische voordelen: Naast functionele voordelen, draagt een sterke core bij aan een slanker en krachtiger uiterlijk. Een goed getrainde core kan helpen om je buik strakker te maken en je lichaamshouding te verbeteren.

Wat zijn de Beste Core Training Stability Oefeningen?

Stability oefeningen zijn essentieel voor een sterke core. Hier is een simpele oefening om jezelf te testen:

 1. Horizontale balansoefening:
  • Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar en je armen recht vooruit gestrekt.
  • Strek langzaam één been naar achteren en buig tegelijkertijd je bovenlichaam naar voren.
  • Houd je armen gestrekt naar voren en zorg dat je hoofd en nek in één lijn met je rug zijn. Span je buikspieren aan.
  • Houd deze positie 5 seconden vast en herhaal dit met je andere been.

Hoe ging dat? Als je niet stond te wiebelen, heb je een sterke core en goede balans! Als je wel stond te wiebelen, is het tijd om je core te gaan trainen. Dit betekent dat je niet alleen je rechte en schuine buikspieren moet trainen, maar ook de diepe buik- en rugspieren. Deze diepere spieren worden bij simpele sit-ups nauwelijks aangesproken. Om dit te bereiken, kan ik je aanraden Pilates te gaan doen of je te laten begeleiden door een personal trainer.

Aan de slag met Core training

In onderstaande video kan je een paar goede core-oefeningen terugvinden die je overal kunt doen. Zorg daarnaast dat je op een gezonde manier gaat eten, dan weet ik zeker dat je binnen de kortste tijd slanker en fitter zult zijn en je over je hele lichaam sterker zult voelen.

Hoe Werkt het?

Het trainen van je core vraagt een rustige opbouw, waarbij je zowel aan je balans werkt als aan je kracht. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en de intensiteit van je trainingen geleidelijk op te bouwen. Zelfs bij mensen die er gespierd uitzien, zoals mannen met grote biceps, zie je vaak dat de core zwakker is en de stabiliteit te wensen overlaat. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk wanneer je iemand een oefening op één been laat doen; dit vraagt namelijk om een goede balans en core stabiliteit.

Herstel je hormonen

Een zwakke core en slechte stabiliteit kunnen ook samenhangen met hormonale disbalans, wat vaak voorkomt naarmate we ouder worden. Het Herstel Je Hormonen Programma richt zich op het herstellen van de hormonale balans door middel van gerichte training en voeding. Door je core te versterken en je hormonen in balans te brengen, kun je je algehele gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren.

Kortom, core training is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, vooral naarmate je ouder wordt. Het helpt niet alleen om je lichaam fysiek sterker en stabieler te maken, maar draagt ook bij aan een betere houding, minder pijnklachten, en een slanker uiterlijk. Start vandaag nog met het trainen van je core en merk de vele voordelen voor je dagelijkse leven en trainingen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven