Lijnzaadcrackers met pitten (koolhydraatarm)

Crackers zelf maken dat kan heel goed, je stopt er precies in wat je erin wilt hebben, geen extra toevoegingen, geen foute E-nummers etc. Deze koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten zijn mijn basiscrackers. Juist omdat ze zo makkelijk te maken zijn en goed zijn voor de stoelgang. Drink bij deze pitten lijnzaadcrackers wel extra water of thee want ze absorberen veel vocht, doe je dat niet dan kunnen ze juist verstopping in de hand werken.

Ik hou van variatie en dan zijn de zelfgemaakte koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten een heerlijk begin van de dag. Beleg ze met komkommer en een gekookt eitje en sla of korrelkaas met zalm.

Knapperige lijnzaadcrackers

Dit recept is voor 1 bakplaat van 44 x 35 cm, daar haal ik ongeveer 20 crackers uit. Zo bak ik meestal een voorraadje, mits goed droog gebakken blijven ze namelijk wekenlang lekker knapperig. Twee platen tegelijk bakken in een heteluchtoven gaat uitstekend. Zo nodig tussendoor de platen wisselen en keren. Bewaar de koolhydraatarme lijnzaadcrackers met pitten in het donker in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, een keukenkastje is prima.

INGREDIËNTEN

 • 70 g pompoenpitten
 • 65 g  zonnebloempitten
 • 75 g lijnzaad
 • 20 g amandelmeel
 • 1 g zout, = flinke snuf
 • 2 x 75 ml water

1 el = 15 ml. Gebruik maatschepjes, die hebben precies de juiste maat. Bij veel baksels luistert de verhouding tussen meel en vocht nogal nauw

Malen

 • In totaal heb je 210 gram zaden en pitten. Maal ⅓ ervan grof met koffiemolen, handmolentje met trekkoord, keukenmachine, blender, staafmixer, vijzel of je eigen creatieve methode (hamer, plastic zak en theedoek?) tot meel. Dit voorkomt dat je crackers uit elkaar vallen.

Deeg maken

 • Meng het meel met de rest van de zaden en pitten. Voeg amandelmeel en zout toe. Roer dat met ongeveer 5-6 el water (75-90 ml) tot een stevige pasta. Laat 10 minuten staan, zodat het vocht wordt opgenomen. Roer door en voeg el voor el water toe en blijf roeren tot je een dikke smeerbare substantie hebt. De hoeveelheid water hangt vooral af van hoe fijn je maalde.
 • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
 • Leg de brij tussen twee bakvellen en wrijf met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een mooie dunne egale plak. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Maak de randen recht (bakvel met deeg even omvouwen) en repareer eventuele gaten. Snijd de vorm van de crackers voor, je maakt 20 crackers.
 • Bak eerst 15 minuten, draai ze op je gemak om en bak nog eens 10-15 minuten. Of tot ze goed droog zijn. Laat afkoelen op een rooster.Laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter. Verlaag zo nodig halverwege de temperatuur en bak ze iets langer. Goed droog bakken is belangrijk, dan kan je ze ook wekenlang bewaren. Taaie crackers vind ik persoonlijk niet echt een feest…

Meer weten over een gezond voedingspatroon? Wil je in 10 dagen van suiker- naar vetverbrander gaan?

Bekijk dan even de 10 dagen challenge van suiker- naar vetverbrander.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven